Annons

IT för dementa ny väg i vården av anhöriga

VARDAG. Anhörigvärdar, speciella demensteam i hemtjänsten som ”jobbar med bly i skorna”, medicindosetter som skickar sms när den sjuke glömt ta sina tabletter – det finns hjälp som gör livet lättare för både anhörigvårdare och de sjuka, men alldeles för få får tillgång till den.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Margareta Vedenoja var en av nära 800 besökare på en dag för anhöriga i Stockholms stadshus i lördags. Hon vårdar sin man som har Ménieres sjukdom och tittade bland annat på IT-systemet Action med bildtelefon där man bland annat kan ha kontakt med vårdpersonal.

Foto: DAN HANSSON

Hjälpmedel i vården av sjuka anhöriga. Larmet Caredo, medicindoseraren Careousel, trygghetstelefonen Posifon (t h) samt en vanlig babyvakt. Läs om dem och flera hjälpmetoder i artikeln.

Sedan 2009 är kommunerna skyldiga att erbjuda stöd till närstående som vårdar en anhörig. Det kan handla om avlastning, stödsamtal men också om tekniska hjälpmedel.

– Som anhörig vet man ofta inte vad som finns och då inte heller vad man ska efterfråga. Ibland vet inte ens vårdpersonalen vad som finns, säger Ingela Månsson, projektledare vid Hjälpmedelinstitutet.

Annons
Annons
Annons