It-experter: "Svårt för Facebook att upptäcka övergrepp"

Det kan vara svårt för sociala medier att upptäcka spridningen av bilder och filmer på övergrepp som den misstänkta våldtäkten. Det menar flera it-experter SvD talat med.
– Tekniken ser ut som den gör idag och det finns ingen som kan ha en sådan övervakning, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert vid polisen.

Under strecket
Publicerad
TT
Foto: TT
Annons

Det var personer som själva sett livesändningen på Facebook som larmade polisen och företaget. Sociala medier har ett ansvar för vad som publiceras på ”elektroniska anslagstavlor” enligt en lag från 1998 kallad BBS-lagen. Det handlar om att ta bort inlägg som hets mot folkgrupp, barnpornografibrott eller brott mot upphovsrätten.
– Men den här typen av brott omfattas inte av BBS-lagen som den ser ut i dag. Är det en våldtäkt kan själva filmningen vara ett brott som faller under kränkande fotografering, men så har vi spridningen. Det kan röra sig om förtal eller olaga våldsskildring men ingen av de brotten är anpassade för internetspridning i dagsläget, säger Anders Ahlqvist på Nationella operativa avdelningen (Noa).
Han berättar att en lagändring är på gång som ska göra det olagligt att sprida bilder av annan natur, till exempel bilder på döda, trafikoffer eller folk som misshandlas, som då faller under olaga integritetsintrång.

Ahlqvist menar att det kan vara väldigt svårt för företag som till exempel Twitter, Facebook och Snapchat att upptäcka filmade övergrepp.

Annons
Annons
Annons