Annons
X
Annons
X

IT-branschen: FRA-lagen riskerar Sveriges rykte som IT-nation

Sveriges goda rykte som framstående IT-nation hotas om FRA-lagen röstas igenom på onsdag. Det menar Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör i branschorganisationen IT- och Telekomföretagen. ”Lagens känns olustig”, säger hon till SvD.se.

Som SvD.se uppmärksammat de senaste dagarna är kritiken massiv mot det lagförslag som ska ge FRA, Försvarets radioanstalt, tillåtelse att granska tele- och internettrafik som passerar Sveriges gränser.

Nu riktar också de svenska IT-företagen hård kritik mot lagförslaget. ”Vi är starkt kritiska”, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör i branschorganisationen IT- och Telekomföretagen.

– Vi framförde kritik i vårt remissvar och det har inte hänt något som gjort att vi ändrat vår uppfattning, säger hon till SvD.se.

Annons
X

Skälen är flera, enligt organisationen: internetanvändarnas integritet hotas, förslaget kan innebära ökade kostnader för IT-företagen och den stora mängd internettrafik det handlar om är så gott som oöverblickbar.

– Nätet har inga landsgränser. Det är uppbyggt så att trafik dirigeras om, bland annat för att minska riskerna. När du skickar ett mejl till din granne kan det dirigeras om till ett annat land beroende på vilken mejlleverantör du har, säger Anne-Marie Fransson.

Men det finns också en annan farhåga hos IT- och Telekomföretagen: Sveriges rykte som IT-nation kan ta skada.

Anne-Marie Fransson pekar bland annat på tidigare uttalanden gjorda av sökmotorföretaget Google, vars internationella integritetsexpert Peter Fleischer har gjort jämförelser mellan lagförslaget och lagar i olika diktaturstater.

I en intervju med tidningen InternetWorld förra våren berättar Peter Fleischer att företaget aldrig kommer att placera servrar i Sverige om lagen röstas igenom. När SvD.se frågar Google vill de inte kommentera saken, men poängterar att ”hanteringen av personuppgifter är ett mycket viktigt område”.

Anne-Marie Fransson är rädd att fler företag ska vända Sverige ryggen.

– Kanske blir det så att utländska företag inte vill förlägga sina servrar i Sverige. Det finns en viss oro för det, säger hon.

I en debattartikel i dagens SvD uppmanar Oscar Swartz, debattör och grundare av internetoperatören Bahnhof, de större operatörerna att ta strid mot FRA-lagen. ”Telia Sonera måste gå i spetsen för operatörerna och visa att man finns för kundernas skull och inte är ett politiskt verktyg för övervakning, trots sitt statliga ägande”; skriver han i artikeln.

På Telia Sonera säger presschefen Jan Sjöberg att det är för tidigt att spekulera om hur företaget kommer agera.

– Vi för diskussioner inom branschorganisationen, säger Sjögren till SvD.se.

Också Anne-Marie Fransson vill avvakta och se hur riksdagen röstar.

– Vi får ta en diskussion med våra operatörer efter omröstningen och se om det är intressant. Förutom det kan jag inte uttala mig om debattartikeln, säger hon.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X