Israels militär dödade minst nio på Västbanken

Under strecket
Publicerad
Annons

Betlehem/Jerusalem Efter några relativt lugna juldygn dödade Israels armé på annandagen minst nio palestinier, lika många som under hela den gångna veckan. I Betlehem återinfördes utegångsförbudet.
I synnerhet i Jesu födelsestad, återockuperad sedan den 22 november, hade armén lovat att göra sitt yttersta för att ”låta firandet av julhelgen äga rum”. Fram till och med juldagen kunde gatulivet också pågå relativt normalt i Betlehem. Men annandagen blev synnerligen blodig i de palestinska områdena.
Rapporter om skadade och dödade strömmade in: I Nablus dödades på morgonen två palestinier, varav den ena bara 16 år gammal. Enligt Israel var de medlemmar i Tanzimmilisen. Senare dödades en ung man som protesterade mot utegångsförbudet.
I Tulkarm dödade soldater en man som uppgavs vara ledare för en av al-Aqsamartyrernas brigaders terrorceller. Mannen verkade ha varit obeväpnad. Två män, enligt Israel Hamasmedlemmar, dödades i Ramallah.
En lokal ledare för Islamiska jihad sköts ihjäl i sitt hem i Qabatiya
utanför Jenin. Huset sprängdes därefter i luften av israelerna. Två palestinska lik hittades också i Gazaremsan, och Israel uppgav att de två varit Hamasmän som dödats när de försökte ta sig in i en judisk bosättning.
Tiotals palestinier och flera israeliska soldater skottskadades också enligt israeliska medier.

I Betlehem blev det som många invånare fruktat: Så fort som många av turisterna, journalisterna och de utländska tv-teamen åkt gick israeliska styrkor åter in i staden på annandagens eftermiddag.
Efter en månads utegångsförbud hade Betlehemborna, kristna såväl som muslimer, under julaftonen och juldagen passat på att vimla runt Krubbans torg trots det blöta och kalla vädret.
Den katolske patriarken Michel Sabbah, som själv är palestinier, vädjade under den direktsända mässan till israelerna:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons