Israels dyrbara attack

Attacken på frivilligkonvojen till Gaza, där nio turkiska medborgare dödades, är en maktpolitisk vändpunkt i Mellanöstern. Av de tidigare starka banden mellan Israel och Turkiet finns inte mycket kvar.

Under strecket
Publicerad
Libanesiska barn i staden Sidon spelar upp en scen där  en Ship to Gaza-båt anlöper Gazas hamn. Kläderna bär röda stänk för att symboisera dem som dödades och skadades när israeliska soldater bordade den turkiska båten Mavmi Marmara.

Libanesiska barn i staden Sidon spelar upp en scen där en Ship to Gaza-båt anlöper Gazas hamn. Kläderna bär röda stänk för att symboisera dem som dödades och skadades när israeliska soldater bordade den turkiska båten Mavmi Marmara.

Foto: MOHAMMED ZAATARI/AP
Annons

Turkiet var tidigt ute med att erkänna Israel efter dess bildande 1948 och har varit Israels enda verkliga vän i regionen efter shahens fall i Iran 1979. Särskilt nära har det militära samarbetet varit.

Men denna vänskap är på väg mot vägs ände. Relationen började krackelera långt före bordningen av Gazakonvojen på internationellt vatten, som slutade med att nio turkiska medborgare dödades.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons