Israeliska stridspiloter vägrar flyga

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem Inför den stundande judiska nyårshelgen skakas Israel av en politisk/moralisk storm .I ett öppet brev till befälhavaren för flygvapnet förklarar 27 stridsflygare att de i framtiden inte kommer att delta i ”illegala och omoraliska attacker av det slag som staten Israel har genomfört i de ockuperade områden.”
Vad som åsyftas är avrättningarna av palestinier som påstås vara inblandade i terrorverksamhet. Dessa ”likvideringar” som bedrivs från luften med bestyckade helikoptrar eller stridsplan, har kostat många oskyldiga män, kvinnor och barn livet.

För att förstå den orkan de 27 männen har orsakat i medierna, bland militären, politikerna och inom allmänheten måste man veta vilken position flygvapnets män intar i samhället. Många känner sig kallade att tjänstgöra i flygvapnet, men mycket få är utvalda. Uttagningssystemet är stenhårt, endast de bästa, intelligentaste och, inte minst, mentalt mest välbalanserade släpps över tröskeln. Under utbildningen fortsätter gallringen. Hur sträng den är visas
av att de flesta som inte tillåts vara kvar inom flyget tas emot med öppna armar av andra elitenheter.

Annons
Annons
Annons