Annons
Kommentar

Jesper Sundén:Israelisk politik överträffar House of Cards med råge

Benjamin Netanyahu hotas av tre åtal som skulle kunna skicka honom i fängelse, precis som hans företrädare premiärministerposten, Ehud Olmert.
Benjamin Netanyahu hotas av tre åtal som skulle kunna skicka honom i fängelse, precis som hans företrädare premiärministerposten, Ehud Olmert. Foto: AP och Netflix

Israels premiärminister gör allt för att slippa undan hotande åtal. Nyligen utlystes ännu ett nyval efter det i april och så ett försök att ställa in det när opinionssiffrorna rasade. Nästa steg kan mycket väl bli ett krig.

Under strecket
Publicerad

Två veckor före valet den 9 april bjöd president Donald Trump in Netanyahu till Vita huset. Där skrev han under en proklamation om att erkänna de syriska Golanhöjderna – som Israel ockuperat sedan 1967 – som israeliska.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP Bild 1 av 3

Avigdor Lieberman har tidigare varit försvars- respektive utrikesminister i Benjamin Netanyahus regeringar, men han är helt emot att stifta en lag som skulle skydda Netanyahu för åtal.

Foto: Abir Sultan/AP Bild 2 av 3

Den politiske veteranen Ehud Barak återvände till politiken i veckan med ett nytt parti. Han vill göra slut på Netanyahus ”korrupta regim”.

Foto: Charles Krupa / AP Bild 3 av 3

Att följa israelisk politik är som att se på tv-dramat House of Cards, där manusförfattarna gör sitt bästa för att det ständigt ska uppstå nya kriser kring huvudpersonens glupande hunger efter makt. Men frågan är om inte verkligheten är mer oförutsägbar.

Huvudpersonen i det israeliska dramat heter Benjamin Netanyahu. I decennier har han dominerat politiken och under de senaste tio åren har han varit premiärminister. Men sedan korruptionsmisstankarna mot Netanyahu till sist blivit så starka att åtal verkar oundvikligt har all normal politik ställs på ända. Nu handlar allt om premiärministerns egen framtid.

Annons
Annons
Annons