Annons
X
Annons
X
Wallströms uttalanden om Israel

Israelisk minister: Wallström är antisemit

De israeliska tidningarna slår upp Margot Wallströms upprepade kritik mot Israel och beslutet att porta henne från att resa in i landet. Här finns ministrar som kallar Wallström för antisemit och kommentatorer som hyllar den svenska utrikesministern. Margot Wallström sa tidigare i veckan att hon vill att det ska utredas om Israel använt utomrättsligt dödande av palestinier som attackerat israeler.

Harry Amster har följt de israeliska tidningarnas rapportering.

Den israeliska energiministern Yuval Steinitz kritiserar svenska utrikesministern Margot Wallström.

Foto: AP/TT Bild 1 av 2
Foto: Skärmdump Jerusalem Post Bild 2 av 2

Bild 1 av 5

Den israeliska energiministern Yuval Steinitz kritiserar svenska utrikesministern Margot Wallström.

Den israeliska energiministern Yuval Steinitz kritiserar svenska utrikesministern Margot Wallström. Foto: AP/TT

"Wallström uppmuntrar terrorism"

Foto: Skärmdump Jerusalem Post

Den israeliske generaldirektören på utrikesdepartementet, Dore Gold, säger, enligt tidningen Jerusalem Post, att de som attackerar Israels rätt att försvara sig mot terrorism ”i själva verket uppmuntrar terrorism”.

Tidningen återger även den biträdande utrikesministern Tzipi Hotovely yttrande om att Wallströms uttalande var en ”dålig kombination av dåraktighet och diplomatisk dumhet och att Israel kommer att stänga sin dörr för officiella besök från Sverige.”

Jerusalem Post skriver vidare att den palestinska myndigheten prisar Sverige och välkomnar en utredning om utomrättsligt dödande. Det palestinska utrikesdepartementet uppmanade alla länder att stödja denna ”modiga och humana” ståndpunkt som syftar till att bibehålla fredsprocessen. Sedan följde angrepp på ”Israels systematiska statsterrorism, krigsbrott och brott mot mänskligheten som Benjamin Netanyagus regering begått”, skriver Jerusalem Post.

Annons
X
Annons
X
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Sverige har exkluderat sig själv

Foto: Claudio Bresciani/TT

Aviv Shir-On, generaldirektör i det israeliska utrikesdepartementet, konstaterar, enligt den israeliska tidningen Haaretz att ”mot bakgrund av den skadliga och grundlösa inställningen hos den svenska ministern så har Sverige exkluderat sig själv, inom överskådlig framtid, från en roll när det gäller israelisk-palestinska relationer.”

Shir-On berättar att han sagt till den svenske ambassadören i Israel, Carl Magnus Nesser, att Wallströms yttrande bevisar att hon saknar förståelse för regionen och visar att hon är omedveten om den komplicerade verkligheten i vilken israeliska medborgare utsätts för våldsamma attacker.

Energiministern Yuval Steinitz sa på onsdagen att Margot Wallström är ”antisemitisk, medvetet eller inte”, skriver Haaretz.

Tidningens kommentator Gideon Levy, som precis fått 2015 års Olof Palme-pris, har tidigare hyllat Margot Wallström för sin kritik av Israel. Han avslutar kolumnen med orden: ”Sverige, min älskade, om bara du var Israel.”

Annons
X
Annons
X

Israeliska trupper i närheten av Ramallah på Västbanken.

Foto: Majdi Mohammed/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Sverige utesluts från projekt på Västbanken

Israeliska trupper i närheten av Ramallah på Västbanken.

Israeliska trupper i närheten av Ramallah på Västbanken. Foto: Majdi Mohammed/AP

Den israeliska nyhetssajten Ynet citerar också Aviv Shir-On, generaldirektör i det israeliska utrikesdepartementet, om att Sverige ska uteslutas när det gäller de israelisk-palestinska relationerna.

Ynet skriver att utrikesdepartementet senare klargjorde att detta betydde att Israel inte längre kommer att tillåta Sverige att stödja projekt i de palestinska territorierna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Socialdemokraten Isaac Herzog.

  Foto: Ariel Schalit/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  ”Ska Sverige klappa terroristerna på huvudet?”

  Socialdemokraten Isaac Herzog.

  Socialdemokraten Isaac Herzog. Foto: Ariel Schalit/AP

  Tidningen Times of Israel skriver att Israel den senaste tiden fått olika förfrågningar av svenska regeringstjänstemän om att besöka Israel. Men på det israeliska utrikesdepartementet har det inte funnit något intresse att ”påskynda ärendena”.

  – Våra relationer är för närvarande inte på topp, milt talat. Vi är inte intresserade av att ta emot dem här, säger biträdande utrikesministern Tzipi Hotovelys stabschef Noam Sela till Times of Israel.

  Oppositionsledaren, socialdemokraten Isaac Herzog, undrar hur Sverige ska svara om en terrorattack inträffar i Sverige: ”Kommer de då också kräva att man ska klappa dem på huvudet för att de haft en svår barndom?”

  Annons
  X
  Annons
  X

  Ortodoxa judar handlar i en Ikea-butik i Israel.

  Foto: AOP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  ”Israeler borde sluta handla på Ikea”

  Ortodoxa judar handlar i en Ikea-butik i Israel.

  Ortodoxa judar handlar i en Ikea-butik i Israel. Foto: AOP

  Israels förre utrikesminister Avigdor Liberman, uppmanar israeler att undvika Ikea, enligt Israel national news:. Han förordar inte att avbryta förbindelserna med Sverige, ”men nationalsporten i Israel är att handla på Ikea på fredagar, så jag uppmanar alla att tänka på detta.”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X