Annons
X
Annons
X

Israelisk attack mot konstverk

Israels ambassadör i Stockholm, Zvi Mazel, förstörde i går kväll i vredesmod ett konstverk på Historiska museet i Stockholm. Efter bråket tvingades ambassadören lämna lokalen. Installationen som retade upp honom ingår i en utställning i samband med regeringens konferens om folkmord.

Vid vernissagen av utställningen Making differences på Historiska museet blev det för mycket för den israeliska ambassadören Zvi Mazel som förstörde installationen Snövit och sanningens vansinne.

Regeringens stora internationella konferens om folkmord hålls i slutet av januari och ska främja tolerans och förståelse, är det tänkt.
Men i går började det hela i allt annat än försoningens tecken. På Historiska museet i Stockholm hölls en vernissage för utställningen Making differences som arrangeras i anslutning till konferensen.
I utställningen ingår en installation i museets rosenträdgård.
En damm har fyllts med rött vatten, som symboliserar blod. I bassängen finns en modell av en båt med en bild på den palestinska självmordsbombaren Hanadi Jaradat.

I oktober förra året sprängde hon sig själv och 21 israeler till döds på ett kafé i den israeliska staden Haifa. Hanadi Jaradat blev därmed Islamiska Jihads första kvinnliga självmordsbombare.
Konstverket retade upp Israels ambassadör mycket kraftigt. Han ser det som att verket glorifierar självmordsbombare. Zvi Masel krävde att installationen skulle tas bort från utställningen.
När museets ledning inte hörsammade hans vädjan, gick Zvi Mazel handgripligen till angrepp mot konstverket. Ilsket drog han ur sladdar till strålkastarna i rosenträdgården.
Till sist kastade han ner en strålkastare i den vattenfyllda dammen. Det blev kortslutning och rosenträdgården lades i mörker.

Annons
X

Installationen som fick Zvi Mazel att se rött är gjord av konstnärerna Gunilla Sköld Feiler och Dror Feiler.
Efter ambassadörens angrepp skulle Dror Feiler delta i invigningen genom att spela saxofon. Men han vägrade att göra det så länge Zvi Mazel var kvar i lokalen.
Ambassadören tog då till orda på nytt. Han krävde att de närvarande skulle rösta om vem som skulle lämna byggnaden - han eller konstnären.

– Stämningen var mycket obehaglig, berättar museichefen Kristian Berg.

I det läget beslutade han att ambassadören inte längre fick vara kvar i lokalen.

– Vi var tvungna att se till att han lämnade lokalen, säger han.
Ambassadören gick därifrån under en häftig diskussion med museichefen. Zvi Mazel hördes i upprörd ton säga ”Var är alla goda svenskar?”.
En SvD-reporter som befann sig på platsen försökte ställa frågor till ambassadören när han var på väg ut. Zvi Mazel ville då inte säga något. Hans livvakter knuffade i stället undan SvD:s medarbetare.

Den konstnärligt ansvarige Thomas Nordanstad överblickar förödelsen efter ambassadörens angrepp på installationen.

Konstnärerna och museets ledning är mycket upprörda över ambassadörens angrepp.

– Det är oacceptabelt. Han gör sitt land en stor björntjänst, säger Dror Feiler.
Konstnärerna förnekar också att deras syfte skulle var att helgonförklara självmordsbombare som dödar civila.

– Jag kan förstå att konstverket känns provokativt. Men jag skulle aldrig glorifiera självmordsbombare, säger Gunilla Sköld Feiler.
Ambassadör Zvi Mazel var sent i går kväll mycket upprörd över konstverket som han anser rättfärdigar självmordsbombningar mot israeler.

– Det här är omöjligt att tolerera. Det är en förolämpning mot alla de 21 som dog i Haifa och mot självmordsbombarens arabiska bröder, säger han till SvD.
Han anser att reaktionen var fullständigt berättigad.

– Jag kunde inte behålla lugnet inför detta fruktansvärda. Det är obscent. Det är inte
konst. Det rättfärdigar och uppmanar till att döda judar. Jag kan inte acceptera det, säger han till SvD.

Är ditt sätt att reagera det bästa sättet att protestera?

– När dialogen är över, ja. Israel blir attackerat överallt just nu. Särskilt i Sverige. Det finns dagliga uppviglingar i svenska medier att döda judar.

Menar du att svenska medier uppmanar till att döda judar?

– Låt oss säga att generellt är svenska medier likgiltiga inför antisemitism. Svenska medier bekämpar inte hat.

Förstesekreteraren vid ambassaden, Ran Yaakoby, vägrar att kalla installationen för ett konstverk. Han anser att det är mycket olämpligt att den visas.

– Jag skulle själv ha förstört det. Jag har vänner som dog i en självmordsattack.

08-13 54 12, bjorn.malmstrom@svd.se
08-13 51 47, helena.ekinge@svd.se

Björn Malmström
Helena ekinge

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X