Annons
X
Annons
X

Israelartikel ratas av kulturchefer

Donald Boströms artikel om påstådda israeliska organstölder från palestinier skulle ha ratats av fem av sex stora kulturredaktioner i Sverige. Det visar en rundringning som SvD har gjort.

Åsa Linderborg, Aftonbladet, Björn Wiman, Expressen, Maria Schottenius, Dagens Nyheter, Stefan Eklund, Svenska Dagbladet.
Åsa Linderborg, Aftonbladet, Björn Wiman, Expressen, Maria Schottenius, Dagens Nyheter, Stefan Eklund, Svenska Dagbladet. Foto: SVD

Förra veckan publicerades Donald Boströms artikel ”Våra söner plundras på sina organ” på Aftonbladets kultursidor. I texten uttrycks palestiniers misstankar om att israeliska armén stjäl organ från deras landsmän. Där publicerades bland annat bilder på en kropp som obducerats och sytts igen, samt palestinska familjers berättelser om vad de tror har hänt.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu krävde i söndags att svenska regeringen skulle fördöma artikeln. Utrikesminister Carl Bild har hänvisat till tryckfrihetslagen och någon offentlig ursäkt är inte att vänta.

I gårdagens SvD skrev Cordelia Edvardson att Aftonbladet inte kan ta skydd bakom tryckfrihetslagen eftersom det handlar om ”illa underbyggd sensationsjournalistik”.

Annons
X

–Jag håller inte med om det, och jag tycker att det är ganska beklämmande hur likgiltiga svenska kommentatorer är kring det faktum att unga palestinier faktiskt dödas av en ockupationsarmé. Den sensation som finns i artikeln är i så fall att det äntligen är någon som vågar prata om Israels brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Hon menar att Donald Boström ställer frågan om de envisa ryktena stämmer, och att han uppmanar till ett fortsatt journalistiskt arbete för att ta reda på sanningen.

– Om det här hade varit en nyhetsartikel hade jag inte kunnat trycka den, den är alltför retoriskt uppbyggd. Men det här är en kulturartikel och i en sådan måste man ha rätt att ställa en fråga: Vad har hänt med de här kropparna?

Under tisdagen kom två anmälningar in till Justitieombudsmannen, JK. Den ena handlar om den svenska Israelambassadörens omdömen om artikeln, och den andra om att den har brutit mot tryckfrihetslagen genom till exempel hets mot folkgrupp.

En rundringning till cheferna på fem av Sveriges stora kulturredaktioner visar att de inte skulle ha publicerat artikeln, men däremot anser de flesta att Aftonbladet inte brutit mot tryckfrihetslagen.

–Artikeln försöker belysa någonting –som om det stämmer är fasansfullt och ett världsscoop –men som den ser ut nu är bedrövlig. Den kretsar bara kring rykten. Den bygger på en av judehatets värsta myter, den om blodtörstiga judar som slaktar barn och bakar bröd på deras blod. Den kopplingen ger hela artikeln dess näring, vilket är väldigt obehagligt, säger Expressens kulturchef Björn Wiman och tillägger:

–Däremot har Aftonbladet sin fulla rätt att publicera artikeln, och det beslutet har vare sig JK, Israels regering eller svenska ambassadörer rätt att lägga sig i.

Kulturcheferna äreniga om att de skulle ha krävt ett bättre faktaunderlag av skribenten, och att den i nuvarande skick baseras för mycket på spekulationer. Det ska vara högt i tak för debatter och åsikter på kultursidorna, men sanningshalten får inte glömmas bort.

– Jag skulle ha avstått publicering eftersom artikeln i hög grad bygger på spekulationer och rykten, säger Stefan Eklund, kulturchef på SvD.

– Jag skulle bett Donald Boström underbygga texten mycket bättre, säger Maria Schottenius, kulturchef på DN.

– Jag skulle ha bett skribenten att försöka hitta mer fakta som styrker tesen, säger Gabriel Byström, kulturchef på Göteborgs-Posten.

–En av de största styrkorna med kultursidorna är ju att de levererar fördjupning, och det är inte samma tidspress som för nyhetsjournalisterna. Det gör att man kan ställa ännu högre krav, säger Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska Dagbladet.

Agneta Lindblom Hulthén, ordförande för Svenska Journalistförbundet, tror inte att det kommer att bli något tryckfrihetsmål av Donald Boströms artikel.

–Yttrande- och tryckfriheten handlar inte om kvalitet. Den handlar om att vi faktiskt får leva med att det publiceras artiklar som inte alla ställer upp på.

Annons
Annons
X

Åsa Linderborg, Aftonbladet, Björn Wiman, Expressen, Maria Schottenius, Dagens Nyheter, Stefan Eklund, Svenska Dagbladet.

Foto: SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X