Annons
X
Annons
X

Israel vill utvisa afrikanska immigranter

I södra Tel Aviv finns ett annat Israel. Levinskyparken liknar mer en afrikansk stad. Här lever många av de tiotusentals afrikanska migrantarbetare och flyktingar som sökt sig till Israel på farliga smuggelvägar. De får hjälp av frivilliga, men inrikesministern vill att alla ska utvisas.

Många av de unga afrikanerna i Levinskyparken får bara ett mål mat om dagen – det som serveras här av frivilliga. Denna kväll räcker inte den varma maten till de som står sist i kön.
Många av de unga afrikanerna i Levinskyparken får bara ett mål mat om dagen – det som serveras här av frivilliga. Denna kväll räcker inte den varma maten till de som står sist i kön. Foto: ELDAD RAFAELI

TEL AVIV

I Levinskyparken sover afrikaner på pappkartonger under bar himmel. Andra tränger ihop sig i mörka kyffen. Småfrusna och hungriga ställer sig de afrikanska flyktingarna på led, när mörkret faller, till det soppkök som organiseras av frivilliga israeler.

Här köar sudaneser från Darfur, sydsudaneser, eritreaner, etiopier och afrikaner från andra nationer. Till dem som hamnat sist i soppkön räcker inte den varma maten denna kväll. Alma Weich, en av frivilligarbetarna, skyndar sig att bre dubbelmackor med chokladkräm i stället.

– Vi måste göra något när inte myndigheterna bryr sig, säger hon.

Annons
X

Männen och tonårspojkarna i kön har tagit sig till Israel på farliga vägar. Många är krigsflyktingar eller politiskt förföljda i sina hemländer. Somliga, i många fall kristna, hade en dröm om Det heliga landet. Det finns kvinnor och småbarn bland flyktingarna, men de håller sig mest för sig själva.

– Vi israeler, som är en flyktingnation, kan inte låta detta passera utan att något görs, säger Yael Gvirtz, lärare och journalist på tidningen Yediot Aharonot, som deltar i frivilligarbetet.

Under Levinskyparkens gräsmatta ligger ett av Tel Avivs största offentliga skyddsrum, påpekar hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är ett bra skyddsrum, men borgmästaren i Tel Aviv går inte med på att släppa in de afrikanska flyktingarna där. Så därför måste vi frivilliga hjälpa dem i stället.

  Afrikanerna i parken har haft en tuff vinter bakom sig. Många har kommit till Israel med fysiska och psykiska skador, efter månader i människosmugglarnas klor.

  – Här inrättades ett tältläger med madrasser, men borgmästaren lät riva det. Även om det regnar har de bara nylonhöljen att skyla sig med. Det är förfärligt. Om de har snygga kläder är det gåvor från privatpersoner, fortsätter Yael Gvirtz.

  Tel Avivs borgmästare har gett order om att afrikanerna inte får jobba i företag som anlitas av kommunen, säger hon.

  – Han har också sagt till att afrikanerna inte får anställas på krogarna. Trots att många går hungriga, utan jobb och pengar, stjäl de inget.

  Att organisera hjälp för tusentals strandade afrikaner varje dag kräver stora logistiska insatser från frivilliga. SvD knackar på hos Orly Feldenheim, en av dessa nyckelpersoner, som samlat en hjärntrust hemma hos sig denna kväll. Över en kopp te i hennes vardagsrum diskuterar dessa frivilligkrafter, som lärt känna varandra via en Facebook-kampanj, hur de ska få fram mat till de hungriga i Levinskyparken, dag efter dag.

  I parken prisar 27-årige Million från Eritrea dessa enskilda israelers engagemang. Million har ett enkelt påhugg och tak över huvudet, men inte mycket mer. Han och 18 andra afrikaner betalar skyhög hyra för två trånga rum, där de delar på fem sängar och en sunkig toalett. Men det är bättre än de sju månader Million satt fast hos smugglarna i Sinai.

  Millions mamma var tvungen att sälja sitt hus i Eritrea för att få fram de pengar som människosmugglarna krävde för att de skulle släppa hans bror, säger han.

  – Annars hotade de min bror med döden. Flykten kostade oss 15 000 dollar.

  Million häller upp kaffe i pappmuggar. Han och vännerna berättar skräckhistorier om smugglare i Sinai som hållit flyktingar på svältgränsen, hotat och misshandlat dem och ibland tillgripit mord eller våldtäkter för att pressa familjerna på pengar. Dessa berättelser stämmer väl överens med människorättsorganisationernas rapporter.

  Många av smugglarna är beduiner, men det finns även israeler som tjänar pengar på människosmugglingen, berättas det.

  Israel har undertecknat FN:s flyktingkonvention, men ytterst få asylsökande ickejudar får flyktingstatus. Under de senaste nio åren har bara 175 personer fått flyktingstatus, enligt EU-källor.

  I Negevöknen byggs i stället ett jättelikt flyktingförvar med plats för 11 000 personer. Det kommer att bli ett av de största i sitt slag i världen, enligt den frivilliga läkarorganisationen Physicians for Human Rights. Samtidigt påskyndas bygget av en 24 mil lång mur mot Sinai.

  Inrikesminister Eli Yishai, ledare för ultraortodoxa Shas, ser uppenbarligen inte någon plats för icke-judiska afrikaner i Israel. Israels plan är att utvisa alla ”illegala afrikanska migranter”, sade han nyligen. Israel ska inte bara hindra fler afrikaner att ta sig till Israel utan också ”flytta på de 58 000 infiltratörer som redan är här”, sade Yishai.

  Annons
  Annons
  X

  Många av de unga afrikanerna i Levinskyparken får bara ett mål mat om dagen – det som serveras här av frivilliga. Denna kväll räcker inte den varma maten till de som står sist i kön.

  Foto: ELDAD RAFAELI Bild 1 av 2

  Hemma hos Orly Feldenheim (med randig halsduk) samlas helt vanliga människor ur ­israelisk medelklass för att diskutera hur de ska få fram mat så det räcker till alla afrikanska flyktingar, dag efter dag.

  Foto: ELDAD RAFAELI Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X