Annons
X
Annons
X

Israel vägrade släppa in Ship to Gaza-svenskar

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) och Dror Feiler, talesman för Ship to Gaza, har vägrats inresa till Israel och tvingats återvända till Sverige. De kunde därmed inte göra som de tänkt: lämna in en polisanmälan i Tel Aviv mot den israeliska kommandoräden mot konvojen i maj.

HADE MEDDELAT I FÖRVÄG ATT DE SKULLE POLISANMÄLA RÄDEN MOT KONVOJEN I MAJ

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) och kompositören Dror Feiler, talesman för svenska Ship to Gaza, landade i söndags på Ben Gurionflygplatsen i Tel Aviv. De hade i förväg meddelat att deras avsikt var att på elva svenskars vägnar i Ship to Gaza-konvojen lämna in en polisanmälan i Tel Aviv mot räden på internationellt vatten den 31 maj. Men de vägrades inresa i Israel, hölls kvar på flygplatsen under natten och tvingades i går ta vändande plan till Sverige, säger deras israeliska advokat Gaby Lasky.

Advokaten vill inte säga exakt vilka paragrafer de båda vill åberopa i en polisanmälan. Men det rör sig så vitt känt om stöld eller väpnat rån, olaga frihetsberövande och misshandel. Hon vill i första hand få inrikesministeriet att riva upp beslutet om deportation, så att Kaplan och Feiler kan fullfölja sina avsikter med en polisanmälan på plats i Tel Aviv.

Israeliska myndigheter förklarar helgens inreseförbud mot Kaplan och Feiler med en lagparagraf som säger att varje person som illegalt försökt ta sig in i Israel nekas inresa i tio år.

Annons
X

Men Gaby Lasky anser inte att den paragrafen är tillämplig.

– De som var på Ship to Gaza försökte aldrig ta sig in i Israel och befann sig aldrig på israeliskt vatten. De kidnappades och tvingades till Israel på ett olagligt sätt. Därför kan man inte säga att de tog sig in i landet illegalt. Om Israel vill hävda att internationellt vatten, eller Gazas vatten, skulle vara detsamma som att ta sig in i Israel måste landets politik omprövas, för nu säger man att ockupationen av Gaza upphörde 2005. Internationellt vatten eller Gazas vatten hör inte till Israel.

Israels Stockholmsambassad skriver att ”i enlighet med internationellt erkända avtal mellan Israels regering och Palestinska myndigheten står territorialvattnen utanför Gaza under israelisk kontroll och säkerheten där är Israels ansvar. Utländska fartyg kan därför inte segla i dessa vatten utan vederbörligt tillstånd.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Även om det vore sant så har den palestinska myndigheten (PA) aldrig hävdat att Ship to Gaza skulle ha brutit mot några internationella avtal. Varken Israel eller PA kan påstå att internationellt vatten skulle vara israeliskt territorialvatten, säger Gaby Lasky.

  Den palestinska generaldelegationen i Stockholm – som inte kan kalla sig ambassad eftersom Sverige inte har erkänt Palestina som självständig stat – bestrider att PA skulle ha gett Israel rätt att stoppa Gazakonvojen. Tvärtom uppmanar palestiniernas chargé d’affaires i Stockholm, Yassir Dahlan, ”alla fria människor att försöka ta sig till Gaza för att bryta den olagliga blockaden”.

  Yassir Dahlan, som själv kommer från Gaza och som inte har kunnat besöka sin hemort de senaste fem åren, säger att Israel bryter mot flera ingångna avtal, bland dem Vägkartan för fred och överenskommelsen i Annapolis.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X