Annons

Israel tillåter ”civila” Gazavaror

Israel har beslutat att släppa in vad som beskrivs som ”civila varor” till det blockerade Gaza.

AFP, TT
Uppdaterad
Publicerad

Beskedet kom efter ett sammanträde med säkerhetskabinettet, regeringens inre krets. Det var inte klart exakt hur regeringen definierar civila varor. Klart är att Israel anser sig ha tolkningsföreträde.

– Från och med i dag är det grönt ljus för alla varor till Gaza utom för militär materiel och sådant som kan stärka (den terrorstämplade rörelsen) Hamas militärmaskin, sade en regeringstalesman och påpekade att premiärminister Benjamin Netanyahu under dagen också överlade med den så kallade Mellanösternkvartettens utsände Tony Blair.

Omvärldens press på Israel att mildra blockaden eller helst att häva den helt och hållet har varit mycket bestämd och entydig. Den väntande mildringen har på förhand betecknats som ett steg i rätt riktning men otillräcklig för att lösa Gazainvånarnas problem.

Annons

På måndagen kom också ovanligt skarp kritik från Tyskland för den fortsatta blockadens verkningar.

Kritiken kommer sedan landets utvecklingsminister Birk Niebel hindrats från att besöka Gaza.

Tyskland ses som Israels närmaste allierade efter USA, men tyska ledare har yttrat skarp kritik efter det israeliska ingripandet mot Frihetsflottan och dödsskjutningar på ett av fartygen för några veckor sedan.

Vita huset uttryckte senare sitt fasta stöd för det israeliska beslutet att mildra blockaden.

Även Tony Blair kommenterade beslutet.

– Rent praktiskt borde detta ändra varuflödet till Gaza radikalt, sade Blair.

Israel har också lovat att snarast offentliggöra en lista med varor som inte får föras in och mildra förbudet för byggnadsmaterial, som enligt Israel kan användas av Hamas för militära ändamål.

Samtidigt ska Israel se över möjligheten att öppna fler gränsövergångar om det är säkerhetsmässigt motiverat och anpassa reglerna för att människor får ta sig in och ut ur Gazaremsan om det finns humanitära eller medicinska skäl.

Jerusalem TT-AFP

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons