Israel stoppar sexdagarskonferens

Israelisk polis stoppade på tisdagen en palestinsk konferens på ett hotell i östra Jerusalem som var en del av 40-årsminnet efter Sexdagarskriget. Samtidigt manade den palestinske ledaren Marwan Barghuti till protester.

Under strecket
AFP, TT
Publicerad
Annons

Palestinska religiösa ledare, myndighetspersoner och civila representanter var inbokade för att tala vid konferensen med namnet ”Jerusalem, den palestinska statens huvudstad. Att gå från slagord till verklighet”. Israelisk polis meddelade deltagarna i måndags att säkerhetsministern Avi Dichter hade förbjudit mötet eftersom den var kopplad till palestinska myndigheten. Israel, som ockuperat östra Jerusalem sedan kriget 1967, ser hela staden som sin huvudstad och förbjuder all palestinsk myndighetsutövning där.

Ett antal evenemang är inplanerade under veckan av fredsaktivister för åminnelse av kriget. Samtidigt manade på tisdagen den fängslade palestinske ledaren Marwan Barghuti till ”en omfattande folklig kampanj” mot Israel. I ett uttalande som släpptes på tisdagen sade ledaren att ”det oundvikliga” slutet på ockupationen är den enda vägen till fred i Mellanöstern.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons