Israel klar förlorare i propagandakriget

Redan när ”Frihetsflottan” – med över 500 aktivister, ­parlamentariker och mediefolk ombord på en mångnationell konvoj – avseglade från hamnar i Grekland och Turkiet hade rader av kommentatorer utsett den israeliska staten som förlorare i propaganda­kriget.

Under strecket
Publicerad
Annons

Aktivisterna ombord, bland dem den världsberömde författaren Henning Mankell, har riktat strålkastarljuset på en blockad som slår mot Gazas 1,5 miljoner invånare, inte mot de styrande i Hamas som inte lider någon nöd.

Diakonias Bo Forsberg skrev häromdagen på sin blogg: ”Bland sakkunniga, även israeler som jobbat konkret med Gaza, har det sen länge varit känt att blockaden utvecklats till ett fiasko för Israel. Hamas, som blockaden skulle ha riktat sig emot, klarar sig utmärkt. Deras ledare och aktiva saknar ingenting av livets goda och drar i stället både politisk och ekonomisk nytta av blockaden. Gazas civilbefolkning lider däremot av brist på varor och förnödenheter. De kan inte resa, hälsovården är osäker då sjukhusen inte kan fungera utan material och reservdelar och överlag har det civila samhället fallit samman.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons