Annons

Israel kallar hem Sverige-ambassadör

Israel kallar hem sin ambassadör Isaac Bachman från Stockholm som reaktion på Sveriges erkännande av Palestina.

– Vi är oroliga över den här signalen vi får från den svenska regeringen, säger han.

Under strecket
SvD, TT
Publicerad

Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman.

Foto: TT Bild 1 av 1

Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman.

Foto: TT Bild 1 av 1
Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman.
Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman. Foto: TT

Ambassadören Isaac Bachman kallas hem för ”konsultation” efter Sveriges erkännande av Palestina.

– Ett erkännande av en seriös och framstående stat som Sverige är ett steg som borde ha övervägts med försiktighet, vi ser det som att det ger medvind till terrorister. Beslutet att kalla hem mig speglar vårt missnöje, säger Isaac Bachman till SvD.

Enligt uppgifter till den israeliska tidningen Haaretz överväger Israels utrikesminister Avigdor Lieberman att flytta hem ambassadören permanent och nedgradera de diplomatiska förbindelserna med Sverige. Men Bachman tror att det scenariot är osannolikt.

– Vanligtvis när man kallar hem ambassadören for konsultation är det av definition tillfälligt. Saker kan ändras, men det är inte troligt, säger han.

Annons
Annons

Margot Wallström tonar ner Israels reaktion.

– Det händer att ambassadörer kallas hem för konsultationer. Det är en del av den diplomatiska verktygslådan. Vi visste från början att Israel skulle vara kritiskt till vårt beslut. Jag har respekt för deras kritik även om jag inte delar den, säger hon.

Samtidigt poängterar hon att erkännandet är nödvändigt.

– Vårt beslut kommer i ett kritiskt skede, för under det gångna året har vi sett hur fredssamtalen gått i stå, hur nya bosättningsbeslut på ockuperad mark har försvårat en tvåstatslösning och att våldet har återvänt till Gaza, säger Margot Wallström till TT.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas anser att beslutet är ”modigt och historiskt”, medan Hamas varnar för en israelisk reaktion.

”Det här är ett första steg mot att ställa Israel till svars för alla brott som man begått mot det palestinska folket, men Israels regering är som en hotad terrier nu. Den kommer att bitas och skälla”, skriver Hamas talesperson Fawzi Barhoum i ett mejl till TT.

Wallström vill att fler europeiska länder ska följa Sveriges exempel. Något som bekymrar Israel att döma av reaktionen, tror Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet.

– Det visar att israelerna är allvarligt oroade över att Sverige genom sitt handlande ska sätta i gång en rörelse inom EU som man inte kan sätta stopp för, säger Per Jönsson.

Israels beslut var väntat, enligt Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Israel reagerade mycket stark efter att beskedet om erkännandet kom och då vore det nästan märkligt om de inte tog konsekvensen och skickade hem ambassadören. Det intressanta är inte hemskickandet utan hur länge han får vara hemma – vill man göra en riktigt stark markering låter man honom vara kvar i israel i överskådlig tid, säger han till SvD.

Bland svenskpalestinier väcker erkännandet hopp.

– Jag är stolt över Sverige. Nu närmar vi oss en fredlig lösning, för fred är den enda vägen att gå, säger Leila Adawi, som länge varit aktiv för fred i Israel-Palestinakonflikten.

– Det här är ett litet ljus i den extremt mörka tunnel som palestinierna har befunnit sig i. På det här viset blir vi två jämbördiga parter i förhandlingarna med Israel, säger Amjad Aloul, aktiv i Palestinarörelsen.

TT / SVD

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons