Annons
X
Annons
X

”Israel i fullt krig mot Hamas”

Israels försvarsminister Ehud Barak säger att landet nu är indraget i ett ”fullt krig mot Hamas”.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
Emma Löfgren på plats i Gaza.
Emma Löfgren på plats i Gaza.

SvD på plats

Foto: HATEM MOUSSA

Läs mer

Bildt till SvD: Fortsatt krig stärker Hamas blogg.svd.se

– Den här operationen kommer att utvidgas och fördjupas så mycket som krävs. Vi gick i krig för att så ett tungt slag mot Hamas och förändra situationen i söder.

Barak säger också att Israel undviker att skada civila så långt det går men att det är svårt i Gaza eftersom Hamas styrkor är uppblandade med civila.

Israeliskt stridsflyg fortsatte i natten angreppen på Gazaremsan. Samtidigt tycks krigsmakten ha förberett för invasion. Den har laddat upp med stora mängder pansarvagnar vid Gazagränsen i helgen.

Annons
X

Sju barn ska ha dödats i natten bombningar av Gaza. Sammanlagt har nu 310 människor dödats och 1 400 skadats sedan Israel inledde anfallet mot det palestinska territoriet vid lunchtid i lördags.

I morse dödades också en israel i staden Ashkelon i södra Israel, av en raket avfyrad från Gaza, uppgav stadens borgmästare enligt Reuters.

Det var det andra israeliska dödsoffret sedan i lördags. Israeliska stridsplan har även bombat inrikesdepartementet i Gaza, uppger palestinierna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Israel tillåter nu lastbilar med förnödenheter att köra in i Gaza.

  – Gränsövergången Kerem Shalom har öppnat och omkring 80 fordon lastade med mediciner och mat ska passera igenom, säger en talesman för Israels militär till AFP.

  Gränsövergångarna Karni och Nahal Oz i den norra delen av territoriet ska hållas stängda, trots tidigare planer på att öppna dem, enligt talesmannen.

  Samtidigt deklarerade Israel att alla gränsområden mot Gaza är att betrakta som en stängd militär zon. Det innebär att alla vägar stängs utom för boende vid gränsen. Tidigare har sådana åtgärder av militären följts av en markoffensiv i Gaza.

  Medan de israeliska anfallen pågått så gott som oavbrutet och jämnat hela kvarter med marken i staden Gaza har protesterna ökat jorden runt. FN:s säkerhetsråd har i ett icke-bindande uttalande uppmanat båda parter att avbryta våldet. Demonstrationer har pågått i huvudstäder runt om i världen med protester mot de israeliska anfallen - även i Tel Aviv i Israel där 300 medlemmar i en vänsterorganisation marscherat till försvarsdepartementet.

  Runt 500 demonstranter samlades utanför Israels ambassad i Stockholm för att protestera mot Israels agerande. Inga ordningsproblem har rapporterats, enligt polisen.

  Gaza TT-AFP-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Emma Löfgren på plats i Gaza.

  Bild 1 av 2
  Foto: HATEM MOUSSA Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X