Annons
X
Annons
X

Claes Arvidsson: Israel har rätt att försvara sig

Så är det dags igen. Israel svarar med precisionsinsatser mot raketer från Gaza. Det kan Israel göra i kraft av varje lands rätt att försvara sig mot angrepp. Raketregnet har tilltagit de senaste åren och hittills i år uppgår antalet till 1074 missiler.

Israels syfte med angreppen är att raketbeskjutningen ska upphöra och bevara status quo. Hamas – och andra islamistiska gruppers – syfte med raketbeskjutningen in över gränsen är att Israel ska upphöra.

Varken Hamas eller regeringen Netanyahu har dock något intresse av att stridigheterna leder till en fullskalig israelisk markoperation. Men det har hänt förr att det oväntade inträffar...

Annons
X

En tvåstatslösning – som är den enda lösningen – ter sig mer avlägsen än på länge. Den nuvarande israeliska regeringen har tidigare visat ett synnerligen svalt intresse för att gå i mål, men nu torde viljan vara obefintlig. Premiärminister Netanyahu tar knappast risken att också Västbanken blir bas för angrepp mot Israel.

Den ”eviga” konflikten lär inte lösas så länge som läget i grannskapet ser ut som den gör – och att det både finns en part att sluta avtal med och som dessutom erkänner Israels rätt att existera.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X