Israel fruktar palestinskt kaos

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem Det totala kaoset som utbröt i samband med Ahmad Quray (abu Ala) utnämning till ny premiärminister är en fingervisning om hur instabil den palestinska förvaltningen egentligen är. Samtidigt har framstående israeliska och palestinska politiker arbetat fram ett dokument som skall ligga till grund för ett fredsfördrag. Men det kan inte förverkligas så länge de bägge folkens ledargarnityr sitter vid makten.
Det tog bara fyra månader tills den förre palestinske premiärministern, abu Mazen, förstod att hans maktbefogenheter skulle bli starkt beskurna av Yasser Arafat, som har litet sinne för demokratiska finesser. Hellre än att vara en marionett som styrs av Arafat kastade abu Mazen in handduken. Därefter blev det en annan abu, abu Ala, en av Osloavtalets arkitekter, som skulle försöka bilda regering. Det dröjde inte många dagar tills även abu Ala, vit av ilska, rusade ut från ett möte med Arafat, och förklarade att han inte längre stod till förfogande som premiärminister.
Efter ändlösa möten och
intriger ser det nu ut som att abu Ala vore villig att, under en månad, ställa upp som premiärminister för en krisregering med endast omkring åtta ministrar. Därefter skulle krisregeringen utökas till ett 20-tal ministrar, godkända av PLC, det palestinska parlamentet.

Tumultet kring premiärministerutnämningen visar dels svagheten i det palestinska styret, dels styrkan i Arafats maktutövning.
Under den senaste tiden har det gått vilda rykten om Arafats hälsotillstånd, det har spekulerats i allt, från allvarlig magsjuka till obotlig cancer. Inte minst bekymrade är de israeliska makthavarna. Å ena sidan skulle Arafats naturliga död bespara dem besväret att ta livet av honom, som några ministrar har föreslagit. Å andra sidan skulle striden om tronföljden med all sannolikhet utmynna i total anarki i de ockuperade områdena.
Visserligen skulle premiärminister Sharons påstående ”det finns ingen att tala med på den andra sidan” oförmodat besannas, men det skulle bli en dyr affär för Israel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons