Israel bygger ny barriär

Israels regering under premiärminister Benjamin Netanyahu har beslutat att bygga en barriär mot Egypten i syfte att stoppa både terrorister och illegala migrantarbetare. Men även flyktingar från Eritrea och Darfur kommer att stoppas av den nya barriären.

Under strecket
Publicerad
Annons

–Det är ett strategiskt beslut att säkra Israels judiska och demokratiska karaktär, sade Netanyahu i samband med söndagens regeringsbeslut, där han gick på militärens linje och godkände byggandet av ännu en barriär, nu mot gränsen till Egypten och till en kostnad av 1,5 miljarder dollar (cirka 10 miljarder kronor).

Beslutet kommer att omfatta cirka hälften av Israels 25 mil långa gräns mot den egyptiska Sinaihalvön. Efter det att Egyptens behandling av flyktingar från Sudan och Eritrea har hårdnat under senare år har många flyktingar från dessa och andra afrikanska länder sökt sig över den egyptiska gränsen till Israel. Men i Israel har många hamnat i ett limbotillstånd, påpekar Hotline for Migrant Workers, en israelisk människorättsorganisation som arbetar med flyktingars och migrantarbetares rättigheter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons