Annons
X
Annons
X

Israel avvisar vapenvila

Israel avvisar det franska förslaget om 48 timmars vapenvila med Hamas. Samtidigt uppger FN:s biståndsorgan UNWRA att minst 25 procent av de palestinier som dött under de senaste dagarnas israeliska offensiv i Gaza har varit civila.

(uppdaterad)
[object Object]
Israeliska soldater står på sina strdsfordon nära gränsen till Gazaremsan i södra Israel. Foto: AP

Analys

Foto: SEBASTIAN SCHEINER

Webb-tv

Foto: BOBBO LAUHAGE

Bilder

SvD.se på plats

SvD.se:s Emma Löfgren fanns på plats i Israel när attackerna mot Gaza startade. Här hennes artiklar från Israel.

Foto: HATEM MOUSSA

Läs mer

Bildt till SvD: Fortsatt krig stärker Hamas blogg.svd.se

I dag träffades Israels säkerhetskabinett, där premiärminister Ehud Olmert, försvarsminister Ehud Barak och utrikesminister Tzipi Livni ingår, för att diskutera de internationella kraven på en vapenvila i Gazaremsan.

Efter mötet kom beskedet att Israel avvisar det franska förslaget om 48 timmars vapenvila, uppger israeliska tidningen Haazareth. Vapenvilan skulle göra det möjligt för humanitär hjälp att nå boende i Hamas-styrda Gaza.

Annons
X

Redan innan säkerhetskabinettets möte beskrev Israels förslaget till vapenvila som ”orealistiskt”, rapporterade Reuters.

– Förslaget innehöll inga som helst garantier om att Hamas ska stoppa raketattackerna och smugglingen, sade Yigal Palmor, talesman vid det israeliska utrikesdepartementet.

– Det är inte realistiskt att tänka sig att Israel ensidigt proklamerar eld upphör, när det inte finns något som tvingar Hamas att sluta med sitt skjutande och sin terror.

En annan israelisk talesman ska, enligt Reuters, ha sagt att Frankrike eventuellt kommer att föreslå ytterligare tillägg till planen.

Sedan offensiven inleddes i lördags har minst 390 palestinier dött och 1 900 skadats, enligt sjukhuskällor i Gaza som också hävdar att minst 42 av de döda var barn.

Under samma period har minst fyra israeler dött till följd av Hamas raketbeskjutningar från Gaza.

– Minst 25 procent av de döda är civila och antalet kan mycket väl vara högre, sade UNWRA-talesmannen Christopher Gunness till nyhetsbyrån AFP.

På onsdagen meddelade också den statsägda egyptiska dagstidningen Al-Ahram att Egypten ställer in sitt officiella nyårsfirande i solidaritet med palestinier som ”massakrerats” i Gaza.

Israel genomförde natten till i dag nya anfall mot mål i Gazaremsan. Minst en palestinier, en läkare, dödades, enligt sjukhuskällor.

Enligt Israel flygbombades kansliet tillhörande Ismail Haniya, som leder Hamasregeringen i Gazaremsan, i Gaza stad. Haniya har dock sedan en tid gått under jorden för att undvika att dödas i attackerna.

Också inrikesministeriet ska ha slagits ut, rapporterar TT:s utsände.

Dessutom attackerade flygvapnet ytterligare 35 mål. Enligt Israel ska det ha rört sig om vapendepåer, raketavskjutningsramper, tillhåll för Hamas samt fler smugglingstunnlar i Rafah-området i södra Gazaremsan.

Vidare ska israeliska flottan ha angripit andra militära mål.

Ett hus i flyktinglägret Jabaliyya träffade också och en läkare dödades samtidigt som flera personer skadades.

TT

Annons
Annons
X

Israeliska soldater står på sina strdsfordon nära gränsen till Gazaremsan i södra Israel.

Foto: AP Bild 1 av 5
Foto: SEBASTIAN SCHEINER Bild 2 av 5
Foto: BOBBO LAUHAGE Bild 3 av 5
Bild 4 av 5
Foto: HATEM MOUSSA Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X