Israel attackerade mål i Syrien Israel attackerade mål i Syrien

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem/Damaskus Israel förde i går sitt krig mot militanta palestinier till Syrien genom att hämnas lördagens självmordsattentat i Haifa. Israeliskt stridsflyg angrep ett träningsläger nära huvudstaden Damaskus. Kritiken från arabvärlden blev häftig och FN:s säkerhetsråd kallade till krismöte sent i går kväll.
Så här långt in i Syrien tros israelerna inte ha slagit till sedan kriget 1973. Den israeliska armén uppgav att attacken riktades mot ett läger som används av flera militanta organisationer, bland dem Hamas och Islamiska jihad. Islamiska jihad, som tagit på sig terrordådet i Haifa, avvisade emellertid Israels påståenden.

– Jihad har inga stridande utanför de palestinska områdena, sade organisationens Beirutbaserade talesman Abu Imad Rifai till tv-kanalen al-Jazira.
Däremot bekräftade den palestinska gruppen Folkfronten för Palestinas befrielse-Generalkommandot i Damaskus att en av dess baser hade attackerats. Anläggningen hade utrymts innan den besköts, men en eller två vakter på platsen ska
ändå ha skadats.
Syrien kallade i ett brev till FN:s generalsekreterare Kofi Annan Israels agerande för en ”allvarlig upptrappning” och krävde att FN:s säkerhetsråd tar upp saken. Men Syrien - som är både militärt underlägset och under hård press från USA, som anser att regimen skyddar terrorister - lovade att visa återhållsamhet. Säkerhetsrådet kallade senare till ett krismöte som enligt FN-källor skulle börja klockan 22 svensk tid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons