Annons
X
Annons
X

Isovaara tvingades avgå

Sverigedemokraten Lars Isovaara lämnar riksdagen och avsäger sig samtliga uppdrag för partiet. Det beskedet gavs i går efter misstankar om vilseledande uppgifter och rasistiska påhopp. Isovaara ersätts i riksdagen med en förtalsdömd lokalpolitiker.

Sverigedemokraternas högsta ledning tvingades i går återigen till krishantering och tidigt i går morse kallades riksdagsledamoten Lars Isovaara in till partiledaren Jimmie Åkesson.

Både partiet och Isovaara hade dagen före förklarat de misstänkta rasistiska påhoppen mot en vakt i riksdagen med att SD-toppen nyss blivit bestulen och var skärrad. ”Isovaara har blivit utsatt för ett rån”, slog partiledaren Jimmie Åkesson fast i en TT-intervju och i ett pressmeddelande anklagades två okända personer med invandrarbakgrund för att ha stulit hans väska.

Men den versionen stämde inte –och när det avslöjades att Isovaara i berusat tillstånd sannolikt glömt väskan på en krog tröttnade partiet. Pressmeddelandet som skickats ut dagen före kallades snabbt tillbaka och raderades från nätet.

Annons
X

–Han vidhåller att han uppfattade det som att han blev bestulen, men både vi och han inser att så inte är fallet. Den situation han försatt sig själv och partiet i är så allvarlig att han inte kan företräda partiet, sade Jimmie Åkesson på en pressträff i går.

Den 53-årige riksdagsledamoten tvingas därför bort från samtliga politiska uppdrag för Sverigedemokraterna och lämnar riksdagen. Det innebär att Isovaara även ställer sin plats i partistyrelsen till förfogande och lämnar uppdraget som distriktsordförande i Västerbotten.

Enligt Jimmie Åkesson skedde beslutet att lämna riksdagen i samförstånd, men partiet ville i går inte uppge om man uppmanat Isovaara att avgå.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Vi hade ett samtal, men exakt vad vi sade vill jag inte gå in på, säger Jimmie Åkesson.

  Lars Isovaara ersätts nu i riksdagen av 24-årige Markus Wiechel från Norrköping. Wiechel är flera gånger dömd för förtal på sin blogg.

  • Den 1 juni 2011 dömde Göta hovrätt Wiechel att betala 5000 kronor i skadestånd efter att han anklagat en meningsmotståndare för att med stor sannolikhet ha deltagit i en attack mot Sverigedemokrater i Eslöv 2006.

  • I mars i år meddelade Högsta domstolen att man inte ger Wiechel prövningstillstånd i ett mål som rör ett blogginlägg från 2009. SD-politikern dömdes för en läsarkommentar på bloggen där en socialdemokrat felaktigt pekas ut för misshandel och skadegörelse.

  • I juni 2011 konstaterade Norrköpings tingsrätt att Wiechel gjort sig skyldig till förtalsbrott mot en tidigare Sverigedemokrat. Wiechel hade påstått att den tidigare partikamraten var dömd för misshandel och inte fick träffa sina döttrar, men han slapp att betala skadestånd eftersom rätten ansåg att den tidigare SD-aren själv öppnat upp för angrepp.

  Enligt Jimmie Åkesson spelar de tidigare domarna ingen roll när Wiechel nu ska företräda partiet i riksdagen. Själv ser partiets nästa riksdagsledamot domarna som politiskt motiverade.

  –Syftet har inte varit att få fram någon rättvisa, utan att få mig och andra Sverigedemokraterna dömda. Jag hoppas väljarna sätter sig in i vår politik i stället, de här domarna är bara trams, säger han.

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november. Foto: INGVAR KARMHED

  Vad kan du om Sverigedemokraterna?

  Testa dina kunskaper i
  SvD:s quiz

  Annons
  Annons
  X

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X