Annons
X
Annons
X

Isländska staten köper Glitnir

Den isländska banken Glitnirs aktie handelsstoppades på börsen i Reykjavik under måndagsförmiddagen. Isländska staten köper 75 procent av aktierna.

Av TT

Handelsstoppet kommer en vecka efter det att Glitnir meddelat att man diskuterar en fusionsplan med den isländska konkurrenten Byr Savings Bank.

Den isländska staten köper 75 procent av aktierna i Glitnir för 600 miljoner euro.

Glitnirs styrelse och bankens största aktieägare ställer sig bakom affären.

Annons
X

Enligt pressmeddelandet kommer nytt kapital att tas in för att stärka bankens finanser. Och enligt uppgörelsen är det tänkt att varken kunder, anställda eller långivare ska drabbas.

Den isländska kronan faller tungt som en konsekvens av att storbanken Glitnir förstatligas. Den isländska kronan tappar fem procent gentemot dollarn till den lägsta nivån på sex år och med tre procent till en rekordlåg nivå mot euron.

Glitnirs Sverigechef Anders Holmgren hoppas att beslutet att förstatliga banken ska lugna marknaden och bättra på förtroendet för banken.

– Det bör det göra, säger han till TT.

Han säger sig inte ha vetat om att den isländska staten skulle ta över majoriteten av banken.

– Jag hade ingen aning, det är inget som jag blir involverad i, säger han.

Glitnir Sverige är ett självständigt dotterbolag i koncernen med omkring 70 anställda och en av de större aktörerna på Stockholmsbörsen. Vad han vet i dagsläget ska beskedet inte påverka personalen i Sverige.

Glitnir är, efter köpet av Fischer Partners 2006, en av de största aktiemäklarfirmorna på Stockholmsbörsen.

Den isländska ekonomin har under flera år varit överhettad och inflationen är skyhög.

Problemen för Glitnir och flera av de isländska bank- och finanshusen började synas i böckerna redan förra året. De har under flera år satsat stora pengar på att köpa in sig på andra marknader, men köpen är till stor lånebaserade.

Den skyhöga inflationen, fallande börskurser och det höga ränteläget har inneburit att utländska investerare flytt landet.

Glitnir, Islands tredje största bankkoncern, hade gått omkull inom några veckor om inte regeringen hade ingripit, förklarar Islands centralbankschef David Oddsson efter beskedet om att regeringen köper 75 procent av aktierna i den krisdrabbade banken.

– Utan den här insatsen hade Glitnir upphört att existera inom loppet av ett par veckor. Så enkelt är det, säger Oddson på en pressträff.

Han tillägger att regeringen inte ser innehavet av Glitnir-tillgångarna som långsiktigt.

– De isländska bankerna har haft finansieringsproblem ett tag, men detta var en väldigt drastisk åtgärd som jag inte tror att många hade väntat sig, säger Carl Hammer, valutastrateg på SEB, till nyhetsbyrån Reuters.

Andra var inte lika överraskade.

– Vi visste att ett regeringsingripande för att rädda Glitnir var ett troligt scenario och det har nu blivit verklighet. Detta borde ge trygghet, men (den isländska) kronan kan försvagas ytterligare då den isländska ekonomin framstår som än mer riskfylld, säger Luis Costa, kreditstrateg på tyska Commerzbank, till byrån.

Så sent som för en vecka sedan gick en medlem i Qatars kungahus in och köpte 5 procent till Kaupthing, Islands största bank.

NÄRINGSLIV-TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X