Annons
X
Annons
X

Isländsk vrede gav rekordåterhämtning

Vreden hos isländska folket har gett resultat. Isländska banker har sedan krisen 2008 lättat på skuldbördan för en fjärdedel av landets befolkning, skriver Bloomberg. Island är nu på god väg att återhämta sig och väntas växa mer än de samlade euroländerna i år.

I januari 2009 brinner möblerna utanför alltinget och stämningen är milt sagt upprörd.

I januari 2009 brinner möblerna utanför alltinget och stämningen är milt sagt upprörd. Foto: THORVALDUR KRISTMUNDSSON/AP

När finanskrisen briserade 2008 var Island ett av de länder som råkade allra värst ut. Det isländska folket reagerade kraftigt med stenkastning utanför isländska parlamentet och ställde tuffa krav på att politiker och bankirer skulle ansvara för landets ekonomiska och finansiella kollaps. Nu kan man se att ilskan har skördar vinster, skriver Bloomberg.

Sedan slutet av 2008 har isländska banker skrivit av lån motsvarande 13 procent av landets BNP och lättat på skuldbördan för mer än en fjärdedel av befolkningen, enligt en ny rapport.

– Man kan säga med säkerhet att Island har världsrekord i eftergifter till bolånetagare, säger Lars Christensen, chefsekonom för tillväxtmarknader på Danske Bank, till Bloomberg.

Annons
X

Han slår fast att Island har ”följt skolboksexempel av vad som behövs göras i en kris”.

– Det skulle vilken ekonom som helst hålla med om.

Islands väg till att resa sig ur krisen sedan 2008, när landets banker förlorade 85 miljarder dollar, har uppenbarligen varit effektiv. Islands ekonomi väntas i år växa snabbare än Europa.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mycket pekar nu på att Island, som tidigare pekats ut som en kandidat till att bli en ny euromedlem, inte kommer att ansluta till EU, skriver Bloomberg.

  Isländska hushåll hjälptes bland annat av en överenskommelse av staten, och de numera statligt kontrollerade bankerna, för att lätta på lån som översteg 110 procent av huspriserna.

  SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X

  I januari 2009 brinner möblerna utanför alltinget och stämningen är milt sagt upprörd.

  Foto: THORVALDUR KRISTMUNDSSON/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X