”Islamistskolor lockar fåtal” Burundi röstar om maktdelning

Under strecket
Publicerad
Annons

Pakistans islamistskolor, av kritiker utpekade som drivhus för muslimska fundamentalistgrupper, har inte de stora mängder elever som det har påståtts. Det hävdar en rapport som bekostats av Världsbanken.
I rapporten kritiseras både pakistanska och utländska massmedier och den officiella amerikanska utredningen om terrordåden i USA den 11 september 2001 för att ha överdrivit uppgifterna om hur många islamistiska ”madrasaskolor” det finns i Pakistan och hur många elever de har. Koranskolorna beskylls ofta för att underblåsa religiös radikalism och mana till kamp mot meningsmotståndare.
Enligt pakistanska tjänstemän sysslar ytterligt få madrasaskolor med verksamhet som främjar muslimsk extremism. tt-reuters
Burundi höll i går folkomröstning om ett förslag till maktdelning i landet mellan hutuer och tutsier. Krigen och massakrerna mellan de båda etniska grupperna har krävt omkring 300 000 liv.
Den nya författning som väljarna väntas godkänna innebär att makten delas upp mellan minoriteten, tutsierna, och
hutuerna.
Burundis president kommer att få två vicepresidenter från de två grupperna. Regeringen ska bestå av 60 procent hutuer och 40 procent tutsier - en överrepresentation eftersom tutsierna bara utgör 15 procent av befolkningen. Representationen i parlamentet kommer att bli 50-50.
Inom krigsmakten och polisen blir fördelningen jämn vilket ses som mycket viktigt. tt-afp

Annons
Annons
Annons