Islamistledare dödad i Algeriet Georgien anklagar Moskva

Under strecket
Publicerad
Annons

Nio års arbete i psalmbokskommissionen har resulterat i en färdig ny psalmbok som kan tas i bruk i de danska kyrkorna under nästa år. Den nya boken med namnet Psalmboken 2002 har godkänts av drottning Margrethe. Den nuvarande är från 1953 och innehåller 754 psalmer. Psalmbok 2002 får 791 psalmer, varav 142 är nya i förhållande till dagens psalmbok. Förutom psalmer innehåller Psalmbok 2002 också ett utdrag ur Luthers lilla katekes och en beskrivning av gudstjänstordningen och kyrkliga ritualer. tt-ritzau
Ledaren för den fruktade islamistgruppen GIA i Algeriet har dödats i ett arméanfall, rapporterade tidningar i går. Ytterligare 14 GIA-medlemmar ska ha dött i attacken. Rachid Abu Tourab tog över styret av GIA (Väpnade islamiska gruppen) sedan den förre ledaren Antar Zouabri dödats av militären i februari i år.
Tidningen L'Expression uppger att Tourab dog när säkerhetsstyrkor i söndags gick till anfall mot ett GIA-gömställe. Le Matin rapporterar att det inträffade i trakten kring Blida, fem mil söder om
huvudstaden Alger.
GIA är den mest aktiva av de grupper som med vapen i hand kämpar för att införa en islamisk republik i Algeriet. Tourab har enligt AFP tillskrivits flera uttalanden om att alla algerier som inte stödjer kampen ska mördas och att kvinnor ska våldtas.
Spänningen mellan Ryssland och Georgien steg under gårdagen. Efter att Ryssland hotat med att skicka trupper till Georgien kom rapporter om att en helikopter bombat den georgiska dal där tjetjenska rebeller tros gömma sig.
”Vi har anledning att dra slutsatsen att vissa politiska krafter i Ryska Federationen försöker att öka spänningen i våra relationer” hette det bland annat i det georgiska utrikesdepartementets uttalande. Ryssland förnekade dock att dess styrkor hade genomfört några räder på georgiskt territorium.
I måndags anklagade Moskva Georgien för att skydda tusentals gerillakrigare i Pankisidalen som ligger nära gränsen till Tjetjenien.
Våldsamma strider mellan ryska gränsvakter och omkring 200 tjetjener, som försöker gå in i
Tjetjenien från Georgien, har rasat i fyra dagar. tt-afp

TT-Reuters

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons