Annons
X
Annons
X

”Islamistiska extremorganisationer har sitt fäste där”

Området där svenskarna greps är ett av de mest oroliga i Pakistan. Enligt Sten Widmalm, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, har många islamistiska extremorganisationer sitt fäste där.

Sten Widmalm säger till SvD.se att de pakistanska myndigheterna gör en hel del räder i områdena runt samt i North Western Frontier Province (NWFP).

Distriktet är ett fäste för radikala islamistiska organisationer och striderna pågår hela tiden.

– Man koncentrerar sig särskilt på personer som rest i Saudiarabien, en del av problematiken är att terrororganisationer i Pakistan får sin finansiering av organisationerna där.

Annons
X

Mehdi Ghezalis pappa har sagt till Aftonbladet att sonen befinner sig i Saudiarabien på pilgrimsresa och att han talat med honom för några dagar sedan.

Men Ghezalis resväg till Pakistan har inte bekräftats av några officiella källor.

– Myndigheterna har särskild koll på folk som reser i ett visst mönster, som till exempel inbegriper Europa, Saudiarabien och Pakistan. Då kan det ju vara så att man registreras när man kommer in i varje land, myndigheterna samarbetar när det gäller det.

Enligt Sten Widmalm har det skett i flera tidigare fall att personer med den typen av resemönster gripits.

–Terrororganisationerna i Pakistan finansieras oftast genom så kallat hawalasystem. Då är det kurirer som åker fram och tillbaka med pengarna som används för att få makt i stamregionerna eller för att finansiera självmordsbombare.

Sten Widmalm förklarar att North Western Frontier Province påverkas starkt av händelserna i Afghanistan, pashtunerna från området är enligt honom direkt inblandade i grannlandets konflikter.

Pakistans regeringen genomförde nyligen en stor offensiv i området kring Swatdalen och tryckte tillbaka de extrema grupperingarna som tagit över makten.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X