Annons

Islamisterna vill ta livet av dem för att de tänker fritt

I Bangladesh lever fritänkande skribenter under dödshot. Till vänster på bild en demonstration efter mordet på skribenten Avijit Roy 2015.
I Bangladesh lever fritänkande skribenter under dödshot. Till vänster på bild en demonstration efter mordet på skribenten Avijit Roy 2015. Foto: Zakir Hossain, Håkan Lindgren.

De har flytt till Sverige. För i Bangladesh huggs sekulära skribenter ner på öppen gata. Och premiärministern skuldbelägger inte mördarna utan skribenterna själva. Håkan Lindgren har träffat två av ledarna för den proteströrelse som vågen av mord riktar sig emot.

Under strecket
Publicerad

Ansar al-islam har tagit på sig ansvaret för samtliga mord.

Foto: APA images/IBL

En man tänder ljus för Avijit Roy som blev dödad på gatan 2015.

Foto: Anik Rahman/IBL

Dr Avijit Roy, bangladesh-amerikansk bloggare, tillsammans med sin fru Rafida Ahmed. Roy mördades i februari 2015.

Foto: IBL

Han är övertygad ateist, hon är övertygad muslim. De är gifta. Och lever båda under hot från islamister.

Foto: Håkan Lindgren

Bangladesh, världens åttonde folkrikaste stat, är en av de platser där den globala konflikten mellan sekularism och intolerans just nu är som hetast. Sedan 2013 har minst sju sekulära bloggare och skribenter mördats, enligt Amnesty International. De flesta har huggits ihjäl med machete på öppen gata. Den mest effektiva formen av censur är självcensuren. Hur många behöver man döda för att tysta det offentliga samtalet i ett land?

Den väpnade gruppen Ansar al-islam har tagit på sig ansvaret för samtliga mord, men premiärministern Sheikh Hasina föredrar att flytta skulden till landets mordhotade skribenter. ”Den sortens skriverier betraktar jag inte som fritt tänkande utan som smuts”, har hon sagt. ”Att någon sårar någon annans religiösa känslor kan inte tolereras.”

Annons
Annons
Annons