Annons

Johanne Hildebrandt:Islamisterna tas äntligen på allvar

Bilden lades upp på en webbsida tillhörande militanta islamister i januari 2014, och uppges föreställa krigare från ett islamistiskt nätverk och bilden uppges vara tagen i Raqqa, Syrien.
Bilden lades upp på en webbsida tillhörande militanta islamister i januari 2014, och uppges föreställa krigare från ett islamistiskt nätverk och bilden uppges vara tagen i Raqqa, Syrien. Foto: AP
Under strecket
Publicerad

Folkpartiets förslag att förbjuda deltagandet i terroristutbildningar utomlands betyder att svenska politiker äntligen börjar ta islamisterna på allvar. Terroristgrupper som IS är beroende av utländska stridande för sin krigföring och lockar därför till sig rekryter från hela världen med aktiv och skickligt utformad propaganda.

Enligt Säpo har ett 80-tal personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att strida för IS men det finns uppgifter att de kan vara minst dubbelt så många. Rekryterna lockar även ner vänner och släktingar. Lagstiftning är ett av de verktyg som behövs för att motverka detta, men det krävs också andra åtgärder, som motverkar rekrytering och underlättar avhopp.

Annons
Annons
Annons