Annons

Ivar Arpi:Islamister tar lagen som gisslan

Fatima Doubakil, Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén.
Fatima Doubakil, Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén. Foto: Anders Wiklund/TT

Två islamister har stämt socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson för att hon kallade dem extremister. De säger samtidigt att de vill göra revolution och starta raskrig. Vad är det om inte extremism?

Under strecket
Publicerad

I dag fortsätter rättegången mot socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson i Göteborg. Som tidigare ordförande i kommunstyrelsen stödde hon att kommunen stoppade ett panelsamtal i samband med visningen av filmen Burka Songs 2.0. Hon menade att Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, båda aktivister från Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK), var för extrema för att utan mothugg få lägga ut texten om filmen. ”Att dalta med extremister är bland det farligaste man kan göra”, var formuleringen Hermansson använde på sin blogg (4/3-18).

Doubakil och Abdullahi valde då att stämma Hermansson ”för förtal med hatbrottsmotiv”. Polisen och åklagaren lade ned ärendet, men det fortsatte som enskilt åtal. Hur de fick det Hermansson skrivit till hatbrott? För Abdullahi, Doubakil och deras organisation MMRK, tycks det inte vara någon skillnad mellan jihadister och andra muslimer. I en debattartikel skrev Abdullahi om ”så kallade terrorresor” – notera formuleringen – och att ”politiserade muslimer” var en bättre benämning på terrorister som strider för IS, al-Shabaab eller al-Qaida (SVT Opinion, 5/2-15).

Annons
Annons
Annons