Annons
X
Annons
X

Islamister ”skulle ta storseger”

Det Muslimska brödraskapet kommer att vinna en promenadseger om egyptierna går till fria val i morgon. Det säger Abd Al-monem Abo Al-fotouh, som sitter i organisationens ledande råd till SvD.

(uppdaterad)
Abd Al-monem Abo Al-fotouh sitter i det ledande rådet för Muslimska brödra­skapet. ”Mubaraks diktatur har skapat en politisk öken i Egypten”, säger han.
Abd Al-monem Abo Al-fotouh sitter i det ledande rådet för Muslimska brödra­skapet. ”Mubaraks diktatur har skapat en politisk öken i Egypten”, säger han. Foto: OLA TORKELSSON

SVD I EGYPTEN

– Blir det val nästa vecka så kommer vi att få 80 procent av rösterna. Mubaraks diktatur har skapat en politisk öken i Egypten. Blir det val nästa vecka så har väljarna i praktiken bara det styrande NDP-partiet eller det Muslimska brödraskapet att välja på. I det läget får vi 80 procent av rösterna, säger Abd Al-monem Abo Al-fotouh. Och lägger till:

– Men om den demokratiska processen rullar på, nya partier och tidningar skapas, ja då kommer våra väljarsiffror att sjunka till 20–25 procent. Jag berättar det för att jag måste vara ärlig mot dig, säger Abd Al-monem Abo Al-fotouh.

– Titta på hur det ser ut i demonstrationerna på Tahrirtorget. Där utgör inte brödraskapet mer än kanske 5–10 procent av demonstranterna, säger han. Vi träffar honom i det egyptiska läkarförbundets lokaler. Där styr den välklädde läkaren över organisationen Arabiska medicinföreningen.

Annons
X

Liksom de flesta av hans kolleger i det Muslimska brödraskapet har han suttit åratal i egyptiska fängelser i flera omgångar. I går frigavs två av deras ledare ur fängelset.

Här, som över hela Kairo, finns det ingen som längre tvivlar på att president Mubarak kommer att avgå. Frågan är när och hur. Då kommer brödraskapets stora dag efter år av förföljelser och islamistisk terrorstämpel.

– Det egyptiska folket är djupt religiöst och det måste alla som vill styra det här landet respektera, säger Abo Al-fotouh.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad tycker du om den nytillsatte vicepresidenten, spionchefen Omar Suleiman, som länge lett jakten på era muslimska bröder?

  – Jag tycker ingenting om honom. Jag ber honom inte att vara religiös eller inte. Jag begär bara att han ska respektera demokratiska värderingar, säger han.

  – Om vicepresidenten säger att han ska göra upp med alla partier om en agenda för politiska reformer och val, så kan vi acceptera det, säger Abo Al-fotouh. Samtidigt hävdar han att rörelsen inte nödvändigtvis ställer upp som ett enhetligt parti. En variant kan bli att stötta enskilda kandidater ur rörelsen.

  – Att tävla om verkställande poster är inte nödvändigtvis vårt främsta mål. Vi vill verka för ett Egypten förenligt med islamiska värderingar och principer.

  Vilken plats skulle till exempel homosexuella medborgare ha i det samhället?

  – Det är inte vårt problem – det är ert problem i Europa eller i Amerika! Lös det som ni vill. Legalisera det eller inte, men varför vill ni exportera det problemet hit? Det är som alkohol och vin. Det förbjuder vi för det är farligt för hälsa och lever. Respektera vår kultur och vårt val, så respekterar vi er kultur. Jag säger inget om att ni dricker vin!

  Magnus Falkehed

  Annons
  Annons
  X

  Abd Al-monem Abo Al-fotouh sitter i det ledande rådet för Muslimska brödra­skapet. ”Mubaraks diktatur har skapat en politisk öken i Egypten”, säger han.

  Foto: OLA TORKELSSON Bild 1 av 3

  Många nattvakade vid Tahrirtorget. Man värmde sig vid öppna eldar och sov på kartongpapp på gatan för att inte lämna torget.

  Foto: OLA TORKELSSON Bild 2 av 3

  Demonstranter och militärfordon präglar nu gatubilden i Kairo.

  Foto: OLA TORKELSSON Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X