I guds namn. Om våld och politik i IslamIslamister inte skäl nog för att förkasta religionen

Eli Göndör är fil dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern.
Eli Göndör är fil dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern. Foto: Hasse Holmberg/TT och Timbro förlag

Såväl muslimska företrädare som islamkritiska debattörer sprider en onyanserad bild av islam och dess utövare. Religionsvetaren Eli Göndör försöker råda bot på det hela med två böcker.

Publicerad
Annons

Kvällspostens avslöjande att SSU i Skåne sedan en längre tid har styrts av fundamentalistiska muslimer är den senaste referenspunkten för debatten om islams roll i Sverige. ”Islamkritiska” debattörer och kommentarsfältsskribenter sätter som vanligt likhetstecken mellan islam, hedersförtryck, och gängkriminalitet. Muslimer framställs som en enhetlig grupp med gemensamma, dåliga, värderingar.

Även många muslimska företrädare sprider en alltför onyanserad bild av religionen och dess utövare. I boken ”I guds namn. Om våld och politik i islam” beskriver religionsvetaren Eli Göndör hur islamiska föreningar – vissa med koppling till Muslimska brödraskapet – gör anspråk på att representera alla muslimer, trots att de har förhållandevis få medlemmar. Strategin är att försöka visa att alla med islamisk tillhörighet delar grundläggande värderingar och intressen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons