Annons
X
Annons
X

Islamister gripna i Frankrike

Fransk polis har gripit minst 19 misstänkta islamister i flera olika städer inklusive Toulouse, där massmördaren Mohammed Merah sköts ihjäl av fransk polisen för drygt en vecka sedan.

Av AFP, TT
(uppdaterad)
Foto: AP

Fler artiklar om morden i Toulouse:

Gevär och andra vapen omhändertogs när den franska underättelsetjänsten DCRI samt polisens elitstyrka Raid i dag grep 19 misstänkta islamister.

Fler tillslag väntas och operationen är inte knuten till Toulouse utan innefattar hela landet, uppger Sarkozy enligt AFP.

Fransk polis har tidigare uppgett att man söker efter personer som har hjälpt Merah, och hans nu gripne bror Abdelkader, att stjäla den skoter som Merah använde under dåden. Man vet heller inte vem som skickat den film som Merah spelade in under morden på den judiska skolan till tv-kanalen al-Jazira.

Annons
X

Fransk domstol har dömt en 20-årig man, som kommer från samma bostadsområde som Merah, till tre månaders fängelse sedan han förespråkat hat mot folkgrupp och försvarat terrorism.

Mannen greps några timmar efter det att Merah skjutits ihjäl och åklagaren Michel Valet sade att gripandet var en signal från myndigheterna att de inte tolererar uttalanden som stödjer Merahs brott.

Nedslagen mot misstänkta islamister kommer att fortsätta, lovar Frankrikes president Nicolas Sarkozy i en intervju med radiokanalen Europe 1. Sarkozy kallar dödsskotten i Toulouse för en omvälvande händelse och liknar dem vid terrordåden den 11 september 2001, skriver AFP.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fler än 70 procent av väljarna anser att Sarkozy, som är mitt uppe i en presidentvalskampanj, skött krisen på ett bra sätt, enligt Reuters.

  Opinionsmätningar visar enligt BBC att Sarkozy nu tagit ledningen över utmanaren Francois Hollande och skulle vinna presidentvalets första omgång den 22 april med 30 procent av rösterna mot 26 procent för Hollande.

  Merah begravdes i går i Toulouse eftersom myndigheterna i Algeriet vägrat att tillåta en begravning av Merah i hans familjs hemland.

  Paris TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X