Annons
X
Annons
X

Islamister får tung roll i Tunisien

FRITT OCH RÄTTVIST. Långt innan valresultatet presenterats utropade sig det islamistiska och socialkonservativa Ennahda till segrare i Tunisiens första demokratiska val. Men många kritiker anklagade Ennahda för röstfusk. Internationella valobservatörer kallar dock valet för fritt och rättvist.

Rached Ghannouchi, ledaren för islamistpartiet Ennahda, visar upp sitt färgade finger efter valet i söndags.
Rached Ghannouchi, ledaren för islamistpartiet Ennahda, visar upp sitt färgade finger efter valet i söndags. Foto: JAMAL SADI/REUTERS

Många motstridiga känslor vällde fram efter Tunisiens första demokratiska val. En var glädjen över att valet till den konstituerande församling, som ska skriva landets nästa författning, kunde genomföras utan våld och med ett valdeltagande på nära 70 procent.

I vissa valkretsar var det över 80 procent, enligt chefen för landets oberoende valkommission, Kamel Jendoubi.

På tisdagen utropade sig det favorittippade islamistiska partiet Ennahda (Renässans) till segrare innan valresultatet ännu var presenterat. Kort därefter demonstrerade några hundra personer framför valkommissionens presscenter i Tunis och anklagade Ennahda för röstfusk.

Annons
X

Observatörerna från den europeiska säkerhetsorganisationen Osse hade långt innan dess förklarat valet som ”fritt och rättvisande”. Den svenska valobservatören Abir Alsahlani (C) instämmer i bedömningen. Hon förbluffades över ett valdeltagande kring 85 procent eller mer i de lokaler på landsbygden utanför Sousse som hon besökte.

–Människor kände sådan stolthet, säger Abir Alsahlani, som tror att de som anklagar Ennahda för röstköp snarast är avundsjuka.

Svensktunisiska Anna Senna, 30, röstade inte på Ennahda (vilket även kan skrivas som al-Nahda). Men hon är glad över det höga valdeltagandet.

–Ennahda har sagt att de inte tänker röra familjelagen, att de inte vill ha en islamisk stat. Men politiker är ju alltid politiker. Vi får respektera folkviljan. Vi måste ju göra det bästa av situationen, säger Anna Senna på telefon från Tunis. Hon är angelägen om att omvärlden, inklusive EU, inte gör om misstaget efter det palestinska valet 2006 när vinnarna i Hamas blev bojkottade.

Många väntar sig att Ennadhas ledare Rachid Ghannouchi, 70, kommer att bilda koalition med valets överraskning, vänsternationalisten Moncef Marzouki vars CPR gjorde ett oväntat bra val. I stället floppade Nejib Chebbis socialdemokratiska PDP.

Chebbis förlust förklaras med att PDP blev förknippat med den gamla regimen. Moncef Marzouki levde under de sista åren av Ben Alis diktatur i fransk exil. Han återvände i januari, efter Ben Alis fall, samtidigt som Ennadhas ledare Rachid Ghannouchi togs emot av jublande anhängare när han återvände till Tunis från mångårig exil i Storbritannien.

Ennahda var förbjudet under både republikens grundare Habib Bourguiba och efterföljaren Ben Ali.

–Ennahdas anhängare förföljdes och fick på så vis en offerroll, säger Malika Zeghal, professor i modernt islamiskt tänkande och kultur vid Harvad i USA, för tv-kanalen France24.

Hon tror att Ennahda kommer att fortsätta med samma återhållsamma hållning som de visat i sin retorik. Det skulle innebära att partiet snarare kommer att efterlikna Turkiets regerande AKP än de sunniextrema salafister som hämtar sin inspiration från Saudiarabien.

–Ennahda vill regera i koalition. De vill ha en moderat profil och jämför sig ofta med AKP, säger Malika Zeghal.

Men Amel Grami, professor i genusfrågor och islamiska studier, tror inte på den analysen. Hon menar att Rachid Ghannouchi talar med kluven tunga. Hon ser vissa salafistiska tendenser inom partiet.

Tunisien har sedan självständigheten 1956 haft arabvärldens mest sekulära familjerätt där månggifte är kriminaliserat och kvinnor har rätt att skilja sig. Amel Grami är inte säker på att Rachid Ghannouchi kommer att garantera denna jämställdhet, när ledamöterna i den konstituerande församlingen inleder sitt arbete med att skriva en ny författning.

För vänsterliberala Pôle ledde valet till blandade känslor. Innan alla röster var räknade visade prognoserna att denna unga valallians fått åtminstone sex mandat (alla kvinnor) av totalt 217. Men Fethiya Saïdi, som SvD följde på landsbygden i nordvästra Tunisien, blev inte en av dem som kan ta plats i den folkvalda församlingen.

Amel Grami påpekar att Ennahda, som har Tunisiens starkaste partikassa, inte velat offentliggöra varifrån de fått sina bidrag.

–Några partier ville göra det, men Ennahda ville inte skriva på en pakt för att slå vakt om sådana demokratiska värderingar. Interimsregeringen kunde inte hindra hemliga transfereringar till partiet.

Enligt Amel Grami ska Ennahda ha pressat analfabeter, särskilt kvinnor, att rösta på partiet genom att hävda att politiker i de liberala och sekulära partierna skulle vara emot religionen.

Tunisier försvarar yttrandefriheten blog.svd.se
Annons
Annons
X

Rached Ghannouchi, ledaren för islamistpartiet Ennahda, visar upp sitt färgade finger efter valet i söndags.

Foto: JAMAL SADI/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X