Annons
X
Annons
X

Islamförhör väcker heta känslor i USA

Extra säkerhetsåtgärder sattes in när kongressrepublikanen Peter King inledde förhör om radikalisering bland amerikanska muslimer. Initiativet har kritiserats hårt men King själv står fast vid att detta hot måste tas på allvar.

(uppdaterad)
[object Object]
Demonstranter i New York samlas för att protestera mot planerna på förhör om islamisk terror i den amerikanska kongressen. Foto: AP PHOTO/HENNY RAY ABRAMS

Enligt en del sammanställningar har ett 50-tal terrorkomplotter avslöjats i USA sedan den 11 september 2001, med måltavlor som Brooklynbron, t-banan i Washington och den stora oljeledningen i Alaska.

–En kongressutredning är den logiska responsen på de upprepade och akuta varningarna från Obama-administrationen på sistone, sa Peter King, republikan från New York, när han satt sig i ordförandestolen i representanthusets hemlandsutskott.

Att ämnet är kontroversiellt märktes ju inte minst under förra årets protester mot planerna på ett muslimskt center några kvarter från Ground Zero i New York där skyskraporna som raserades i 11 september-attentaten stod. En knapp tredjedel av amerikanerna uppger att de tror att islam uppmuntrar våld.

Annons
X

King har varit ovanligt hård i omdömena om vad han anser pågår i amerikanska moskéer och han kritiserar muslimska ledare för att inte ha reagerat på analyser som visar att faran återfinns inom ett litet segment i muslim-amerikanska kretsar. Justitieminister Eric Holder gick emellertid i svaromål och framhöll att man fått stor hjälp från muslimska samfund vid utredningar under de senaste 12–18 månaderna.

Över 20 personer greps för attentatsplaner från maj 2009 till november 2010, däribland de två kvinnor som nyligen erkände mordhoten mot konstnären Lars Vilks och som riskerar långa fängelsestraff.

I sammanhanget har det dragits fram att Peter King själv var lojal IRA-supporter. I en NBC-intervju i förrgår kväll försvarade han detta med att de aldrig gick till attack mot USA, något som fick redaktörerna att ta fram bilder på blodiga civila offer för IRA-attentat i London.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Talesmän för muslimska organisationer hävdar att det är personer som King som piskar upp hatstämningar av den typ som också manifesterades förra året i en Florida-pastors maningar att bränna Koranen.

  Annons
  Annons
  X

  Demonstranter i New York samlas för att protestera mot planerna på förhör om islamisk terror i den amerikanska kongressen.

  Foto: AP PHOTO/HENNY RAY ABRAMS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X