”Islam inget hinder för frihet”

Under strecket
Publicerad
Annons

KÖPENHAMN
De arabiska regimerna är som ”svarta hål”. De saknar brist på legitimitet och vägrar släppa fram nya partier till makten. Om inget görs åt saken hotar katastrof och kaotiska omvälvningar. Varningen kommer från arabiska forskare i årets Arab Human Development Report, en kontroversiell och laddad FN-rapport som släpps i dag.

– Det här är en seger för yttrandefriheten. FN-organet UNDP har fattat det mycket modiga beslutet att publicera vår nya Arab Human Development Report utan att kompromissa om principfrågorna.
Det säger en lättad Nader Fergany, egyptisk reformvän och huvudförfattare till den omtalade FN-rapport, som ges ut i dag efter fem månaders fördröjning.
Dröjsmålet beror på den drabbning som ägt rum bakom stängda dörrar mellan främst regeringen i Washington och ledningen för FN:s utvecklingsorgan UNDP. Enligt obekräftade uppgifter hotade Bushadministrationen i vintras med att dra ned sitt anslag till UNDP med 100 miljoner dollar (cirka 700 milj kronor), om inte de stycken som kritiserar
USA:s ockupation av Irak och Israels långvariga ockupation av palestinska områden lyftes bort ur rapporten. Detta hot fick författarna att gå i taket och svara med att de i så fall skulle ge ut rapporten i eget namn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons