Annons
X
Annons
X

Iskallt planerad Putin-show

Riggat Det finns många sätt att fira en presidenttitel. Rysslands nygamle ledare valde på måndagskvällen definitivt ett annorlunda sätt. Han spelade veteranhockey och blev inte oväntat matchhjälte.

[object Object]
Vladimir Putin i full hockeymundering. Foto: REUTERS

KRÖNIKA EUROPA

MOSKVA Det kändes lite märkligt att den stora ryska sportkanalen direktsände en hockeymatch mellan två veteranlag under pågående ishockey-VM, även om Ryssland för kvällen var spelledigt. Förklaringen kom i mitten av fjärde och sista perioden (matchen avgjordes i 4x10 minuter) när Vladimir Putin dök upp i det ena laget, som för tillfället låg under med 2–3.

Inte särskilt överraskande slog han till redan i sitt första byte. Rinkens sämste skridskoåkare – tillika med en klubbteknik som inte många behöver vara avundsjuka på – nummer 11 Putin hittade den meterstora luckan vid sidan om motståndarmålvakten. Kvittering 3–3.

I sitt nästa byte blev Putin återigen frispelad, men trillade framåt på alla fyra likt Bambi på hal is. Motståndarlaget sköt i stället 4–3 strax efteråt.

Annons
X

I sitt tredje byte kom Putin återigen fri med målvakten. Missade, men fick tag på pucken och slog en inte oäven passning till en lagkamrat som sköt kvitteringen 4–4. Motståndarbacken Alexej Kasatonov – med sju VM- och OS-guld och 383 matcher i NHL – har nog aldrig tidigare sett så passiv ut i egen zon som när han närmade sig Putin!

Under sina tre byten hade Putin gjort ett mål och en målgivande passning. Och med ställningen 4–4 fick straffläggning avgöra. Legendarer som Vjatjeslav Fetisov och Alexander Jakusjev plus fyra andra försökte göra mål. Men det var bara en som lyckades: Just det, nummer 11 Putin. Han lade upp pucken på backhandssidan och sköt upp den högt i den halva av målet som var öppet.

Klockan var närmare 22 lokal Moskvatid och kompisen Silvio Berlusconi på läktaren såg lite frågande ut och hade antagligen väntat sig en annan fest den här kvällen. Men det var ingen tvekan om att den nyinstallerade presidenten trivdes. När Putin höll sitt tacktal verkade han mer avspänd och mer lycklig än jag någonsin har sett honom.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns en annan president i ett ryskt grannland som också älskar ishockey. Och det finns de som kan hitta ytterligare paralleller mellan Vitrysslands Alexander Lukasjenko och Rysslands Vladimir Putin.

  Jan Blomgren är reporter på SvD och bevakar Ryssland. jan.blomgren@svd.se

  Annons
  Annons
  X

  Vladimir Putin i full hockeymundering.

  Foto: REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X