Isis framfart splittrar irakierna

Islamistiska Isis aktioner i norra Irak har försvårat livet för många i det kurdiska området och drivit människor på flykt, men det finns också de som föredrar Isis hårda lag och ordning framför den terror som rått tidigare. Frilansfotografen Niklas Meltio har besökt ett flyktingläger mellan Erbil och Mosul och talat med den kurdiske polisgeneral i Kirkuk som jagar extremister.

Under strecket
Publicerad

– Om vi stannade blev vi dödade som hundar av regeringsbomberna säger Gazale Al Sultan. Hon är en änka med två döttrar från Mosul som just kommit till lägret.

Foto: NIKLAS MELTIO

Hader Sairs familj har vairt två veckor i lägret. – Två av våra grannar fick benen avklippta i ett bombanfall. Vi hade inget annat val än att komma hit. Men vi har blivit sjuka och får ingen riktig vård. Vi har ingen el och mycket lite vatten som dessutom är smutsigt. Vi har hört sägas att andra regeringar stöder det här lägret, men det har vi inte sett någonting av. Nu sover vi på golvet. Allt vi behöver är el och mat varje dag. Vi får visserligen mat, men inte alla dagar. De delar bara ut mat när medierna är här, hävdar Hader Sair.

Foto: NIKLAS MELTIO

General Sarhad sitter på sitt kontor i södra Kirkuk nära gränsen.

Foto: NIKLAS MELTIO
Annons

Allmänt sett är den politiska situationen i norra Irak komplicerad. Å ena sidan har den sunnitiska milisen spritt terror på många håll och ockuperat flera städer och byar vilket tvingat befolkningen att fly, å andra sidan har många nu återvänt hem och kan till och med tycka att området är tryggare nu än tidigare. Mosul är för somliga ett sådant ställe. Många människor betraktar Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) och den lokala sunnimilisen som revolutionärer som kämpar mot al-Malikis regering, som många tycker är oduglig.

I flyktinglägret Khazir på vägen mellan Erbil och Mosul bor människor som flytt från Mosul men inte har råd att bo i Erbil eller saknar släktingar som kan ge dem husrum. I Khazir finns närmare 1 500 personer i den tryckande hettan.

Annons
Annons
Annons