Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Ishtar Touailat: ”Min största tillgång är att jag får shit done”

Foto: Jesper Florbrant

Ishtar Touailat – utsedd till framtidens kvinnliga ledare – om den tuffa barndomen och varför hennes arbetsgivare är livrädda när hon står på scen.

Text: Ulf Skarin - 4 september 2018
Annons

När Ishtar Touailat fick beskedet att hon korats till Framtidens kvinnliga ledare grät hon i tre dagar. Inte främst för att hon tilldelats ett pris, det var hon van vid. 2018 utsågs hon av Veckans Affärer till en av näringslivets mäktigaste kvinnor, förra året utsåg samma magasin henne till en av Sveriges 101 super- talanger och 2016 dubbade hennes nuvarande arbetsgivare – it-jätten Tieto – henne till årets it-kvinna. Priset som Framtidens kvinnliga ledare betydde något mycket större för henne: den här gången var det personligt.

– När jag växte upp såg jag aldrig personer med min profil bli socialt accepterade i den här typen av sammanhang, säger Ishtar Touailat. De relativt få kvinnor från näringslivet som tidigare setts i media har alltid framstått som extremt välpolerade, hårda, fyrkantiga och strama. Och de allra flesta av dem kom från privilegierade bakgrunder. Det gäller definitivt inte mig.

Bara åtta månader gammal blev Ishtar Touailat bortlämnad till mormor och morfar. Sina föräldrar började hon lära känna först vid fyra års ålder. Hon växelbodde hos sina skilda föräldrar, pappa med marockanskt ursprung i Stockholm och sin halviranska mamma i Eskilstuna. Till slut valde hon att flytta in hos pappa på heltid, men hans missbruksproblem gjorde det omöjligt att stanna. Som 12-åring flyttade hon hemifrån, kuskade runt hos vänner innan hon som fjortonåring lyckades fixa egen lägenhet. För att klara sig jobbade hon på en pizzeria, ofta fram till fem på morgnarna.
– Nu kan äntligen andra kvinnor, som inte heller levt ett polerat och privilegierat liv, se att ”kan hon, så kan jag!”.

Annons
Annons
Jesper Florbrant
Foto: Jesper Florbrant

När jag träffar Ishtar Touailat sitter hon och snörvlar glatt med en kvinnlig medarbetare som precis berättat att hon är gravid i fjärde månaden.

– Mitt sätt att leda är väldigt oortodoxt. Jag kan vara extremt auktoritär och dominant när det verkligen gäller, men annars vill jag att alla ska ha så fria tyglar som möjligt. De ska inte riktigt veta vad de ska göra på jobbet. Det är först då människor, och företaget, växer på riktigt.

Hon funderar en stund.

– Jag har alltid blivit kritiserad för mitt sätt att leda, att jag varit för nära mina medarbetare, att jag är för emotionellt engagerad och att jag ska vara mer strategisk och mindre operativ. Men för mig handlar allting om rätt mindset, genom min uppväxt har jag tvingat mig själv att utveckla ett starkt psyke. Jag satte tidigt upp en regel där jag oavsett hur dåligt jag mår bara får sörja en dag. Max. Sedan måste jag upp på benen igen.

Ishtar Touailat menar att det är viktigt att visa sig sårbar.
– Att som ledare inte våga blotta strupen och visa sitt genuina jag, att inte vara autentisk, betyder bara en sak. Då är du inte i gamet för att stanna.

Foto: Jesper Florbrant

Sedan ungefär ett år tillbaka är Ishtar Touailat anställd som innovationschef på Tieto, Nordens största it-konsultbolag med 17 000 anställda i 23 länder. Själv trodde hon aldrig att hon skulle hamna på ett storbolag. Under de senaste tio åren har hon bara jobbat med startups i olika sammanhang. Främst med fokus på kvinnors företagande, bland annat har hon utvecklat så kallade boot camps för kvinnor som vill starta företag. Allt hon gjort hittills har kretsat kring jämställdhet, inkludering, entreprenörskap och innovation.

Annons
Annons

– Jämställdhet och inkludering är absolut viktigast för mig, jag skulle kunna släppa allt annat för det, säger hon.

Tieto fick upp ögonen för Ishtar Touailat när de utsåg henne till årets it-kvinna. Själv imponerades hon av att bolaget på riktigt vågade ge henne fria tyglar.

– De fokuserar på mig som person, inte i första hand på mina kunskaper. Alla på vår pr-avdelning är livrädda när jag ska stå på scen eftersom jag alltid säger vad jag tycker och tänker. Men om jag kände mig begränsad skulle jag gå på dagen.

Hennes uppgift på Tieto är att bygga upp världens främsta inkubator för artificiell intelligens. Hon har runt sextio medarbetare i sitt närmsta team. Målet är att utveckla intelligenta datadrivna samhällsprojekt där kunderna framförallt finns inom den offentliga sektorn. Ett projekt handlar till exempel om att skapa bättre service för medborgarna i en kommun vad gäller lokaltrafiken.

– Jag började med att bygga upp enheten och skaffa kapital. Nu exekverar och finslipar vi, till stor del jobbar vi i det oprövade och okända. Men vi har redan skapat affärer för 25 miljoner kronor under vårt första verksamhetsår.

Just ”exekvera” är ett nyckelord för Ishtar Touailat.
– Ledare pratar ofta om vikten av IQ och EQ. Men den avgörande egenskapen om du frågar mig är XQ. Det vill säga förmågan att fatta beslut och samtidigt också våga ta ansvar när det uppstår problem. Många chefer kan inte det, även om de har visioner och hjärtat på rätt plats. Min största tillgång är att jag får ’shit done’ och att jag lyckas engagera mina medarbetare.

Det finns ett skäl till att Ishtar Touailat inte tidigare velat berätta om sin tuffa uppväxt.

– Jag hatar martyrskap och offerkoftor, men plötsligt fick jag bara feeling. Jag ville öppna upp mig och berättade om det i en tidningsintervju.

Reaktionerna strömmade in. Veckorna efter fick hon över tusen mail från personer som ville berätta och dela med sig av sina egna erfarenheter.

– Jag möttes av en våg av kärlek, hade jag vetat om det skulle jag öppnat upp mig tidigare.

Vad är ditt allra viktigaste budskap som ledare?
Att skapa förutsättningar för människor att våga vara sanna mot sig själva. Skriv det, annars skickar jag Orten på dig!, säger Ishtar Touailat och skrattar.

Annons