Ishotellet lockar folk från hela världen

Framgångshistoria I fredags var det premiärdags för ishotellet i Jukkasjärvi igen. Säsongen är nästan fullbokad med gäster från hela världen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Få svenska attraktioner är så kända som ishotellet i Jukkasjärvi. Hit åker människor från hela världen för att uppleva midvinter, norrsken och renar. På samiska betyder Jukkasjärvi mötesplats, och nog är det så: I snitt övernattar nästan 15 000 människor om året på ishotellet och uppåt 40 000 besöker den enorma igloon utan att bo över.
Det är överväldigande att bara vara besökare här. Men hur kunde man egentligen komma på tanken att bygga en jätteigloo i en liten by som förut mest var känd för avfolkning?
Förmodligen visste Yngve Bergqvist vad han gjorde då ishotellet öppnades för första gången 1989. Då besökte japanska iskonstnärer Jukkasjärvi, något som resulterade i en omskriven och omtalad utställning av iskonst. Kort därefter, under våren 1990, byggdes en cylinderformad igloo direkt på Torne älvs tjocka is där den franske konstnären Jannot Derid höll vernissage. Redan första året besökte hundratals turister det annorlunda konstgalleriet som fick namnet Arctic Hall.

En natt övernattade några
gäster i Arctic Hall. Då låg de i sovsäckar direkt på isen med skyddande renfällar som underlag. På morgonen var de fullkomligt exalterade över upplevelsen. Konsthallen blev plötsligt hotell och gästerna hävdade att sömnen varit både skön och god.
Nu, sexton år senare, har ishotellet växt till ett imponerande företag och redan står det klart att nästan hela säsongen 05/06 är fullbokad. Möjligen vet fler japaner än sydsvenskar var Jukkasjärvi ligger. I rummen övernattar alla nationaliteter: britter, tyskar, danskar, amerikaner, fransmän och givetvis en och annan svensk.

Annons
Annons
Annons