Annons
X
Annons
X

Isco skapar magi i Málaga

I veckan presenterade sig en 20-åring från Málaga för fotbollsvärlden. ”Isco” gjorde två av målen när Zenit utklassades i Málagas första Champions League-match någonsin. Johanna Garå var på plats på ett kokande La Rosaleda.

[object Object]
Isco hade lekstuga med Zenit-spelarna i Málagas första Champions League-match på Rosaleda. Foto: SERGIO TORRES/AP

Det har sagts att stämningen på La Rosaleda i Málaga ska vara medryckande. Ryktet var inte överdrivet. Tisdagskvällen var en av mina häftigaste fotbollskvällar någonsin.

Sammanhanget var speciellt – klubbens första CL-match någonsin – så när hemmalaget inledde målskyttet mot Zenit från St Petersburg redan i den tredje minuten släppte alla spärrar. Att det dessutom var hemmasonen ”Isco” som satte ett drömmål gjorde inte saken sämre.

20-åringen fastställde även slutresultatet 3–0 och konstaterade efteråt att det hade varit en helt magisk kväll.

Annons
X

– ”Isco” har en väldigt ljus framtid. Han har just inlett sin karriär och vem vet hur långt han kan gå. Det viktigaste nu är att han är en del av Málaga, sade tränaren Manuel Pellegrini.

Så vem är denne hyllade ”Isco”?

Jo, han heter Francisco Román Alarcón Suárez och kommer från Benalmádena, en kommun i provinsen Málaga på Spaniens sydspets.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den förre Real Madrid- och Málaga-spelaren Paco Pineda, som senare blev ansvarig för Málagas scouting, minns att han nästan tappade hakan när han såg ”Isco” som femåring. Men när det var dags för tonåringen att spela i en akademi fanns det inga pengar i klubben.

  – Vi kunde inte konkurrera med Valencia, Espanyol, Barcelona, Real Madrid, Atlético...alla ville ha honom.

  14 år gammal flyttade Isco till Valencia, först ensam men eftersom tillvaron var tuff kom mamma María snart efter.

  – Klubben erbjöd sig att betala lika mycket som hon tjänade som städerska på ett diskotek. De ville ha henne nära sonen, säger Salvador Burgos, president i Benamiel där ”Isco” spelade fram till flytten.

  Med sina korta ben och inåtpekade fötter är det lätt att känna igen ”Isco” från håll.

  – Tekniskt sett har han mycket bra kontroll, med bollen ständigt klistrad mot foten. Han skjuter bra, har tajming och kan utmana en mot en, säger Vicente Mir, B-lagstränare i Valencia.

  En svaghet han har är huvudspelet, även om han är väldigt kylig framför mål. Vicente Mir verkar dock ha fått jobba en hel del med mittfältarens defensiv.

  – De värsta utskällningarna har han fått av mig, men jag är mycket stolt över att ha lyckats få honom att vinna tillbaka många bollar samt även besöka den egna planhalvan. Men, han måste hålla koll på vikten för han har lätt för att lägga på sig.

  Valencias förre tränare Unai Emery gav ”Isco” få chanser i det stjärnspäckade A-laget. Istället kom nysatsande Málaga in förra sommaren betalade Iscos utköpsklausul på sex miljoner euro. 19-åringen flyttade därmed hem till föräldrarna i byn Arroyo de la Miel.

  – Det är en otroligt bra satsning – inom två år kan han vara värd 20 miljoner euro. Málaga har gjort ett kap. Han är inte bara en bra spelare, han är även en bra kille – – väldigt seriös och fokuserad. Han har allt, sade Paco Pineda då.

  ”Isco”, som spelade OS, är kvar i Málaga men det var ingen självklarhet i somras.

  Klubben tvingades sälja många av sina stjärnor eftersom ägaren shejk Al-Thani, av oklar anledning, stoppat pengaströmmen. Hade inte laget kvala in till CL-gruppspelet hade Málaga antagligen tvingats sälja Isco också. Vilken tur att det ej blev så. Han utsågs till och med till omgångens spelare av Uefa efter insatsen mot Zenit.

  I onsdags morse satt jag med tidningen Diario Sur på frukostbordet. Framsidan pryddes av ”Iscos” jublande ansikte, och rubriken löd FANTÁSTICO. Jag kunde bara hålla med och kände att upplevelsen på La Rosaleda var värd att ha ont i öronen för.

  Källor: El País, Diario Sur, Mediapunta.es

  Annons
  Annons
  X

  Isco hade lekstuga med Zenit-spelarna i Málagas första Champions League-match på Rosaleda.

  Foto: SERGIO TORRES/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X