X
Annons
X

"Unga flickor säljs på IS slavmarknader"

Khider Domle har intervjuat yazidiska kvinnor och minderåriga flickor som har befriats ur IS fångenskap och sexslaveri. ”De fritagna säger att livet i slaveri var som att dö varje dag, att såren de bär på är djupare än världshaven. ”. Foto: Tomas Oneborg

Khider Domle, journalist och människorättsaktivist från irakiska Kurdistan har lett arbetet med att frita yazidier ur IS fångenskap. I sin bok, The Black Death. som snart kommer på engelska, har han samlat skakande vittnesmål.

Vad är syftet med din bok?

– Jag vill få världssamfundet att erkänna att det IS har utsatt yazidierna för ska klassas som folkmord. Efter IS maktövertagande av Sinjarbergen den 3 augusti 2014 kidnappade de över 5000 fångar. Män massakrerades. Yazidiska helgedomar utplånades. Unga flickor såldes som sexslavar till IS-krigare. Tillfångatagna pojkar tvingades bli barnsoldater och slåss mot sitt eget folk. IS hade en plan för hur de skulle utplåna yazidierna i Sinjarbergen som folkgrupp. Vid kurdiska peshmergas motoffensiv den senaste tiden har hittills 13 massgravar hittats.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X