Jakt efter IS-mördare leder till Europa

En intensiv jakt har inletts på mördaren som skar halsen av journalisten James Foley i Irak. Mannen tros vara brittisk, vilket riktat fokus mot utländska jihadister i Irak och Syrien. ”Runt 2 000 finns på slagfältet och alltfler lockas av idén om en islamisk stat”, säger en ledande expert till SvD.

Under strecket
Publicerad
En skylt utanför en affär i Foleys hemstad Rochester.

En skylt utanför en affär i Foleys hemstad Rochester.

Foto: REUTERS
Annons

Efter mordet på amerikanen James Foley, har brittisk underrättelsetjänst lagt in högsta växel för att identifiera mördaren på filmen. Han tros vara en av många brittiska muslimer som radikaliserats och rest till Irak för att strida med jihadisterna. Utländska krigare i Irak är ett mycket allvarligt inslag i konflikten, säger Joseph Carter på ansedda internationella centret för studier av radikalisering och politiskt våld (ICSR) vid brittiska King’s College till SvD.

– Omkring2 000 utländska jihadister strider nu med Islamiska staten, IS, i Irak och Syrien. Flertalet är från Storbritannien, Tyskland, Sverige, Frankrike och Belgien. Tidigare reste många dit för att skydda syrier eller irakier. Nu lockas allt fler av tanken på att skapa en islamisk stat, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons