Annons
X
Annons
X

IS på bred reträtt: ”De slåss inte – de flyr”

Allt fler rapporter talar om att terrorgruppen IS är på reträtt på bred front i Syrien och Irak. På fredagen rapporterade syriska statliga medier att regimtrupper med flygunderstöd intagit ett torg i utkanterna av staden Palmyra och sedan fortsatte jakten på flyende motståndare, rapporterar ryska Tass.

(uppdaterad)
Kriget mot IS
Syriska trupper i utkanten av Palmyra på torsdagen.

Syriska trupper i utkanten av Palmyra på torsdagen. Foto: Reuters SANA

Samtidigt uppger en befälhavare för irakiska antiterrorstyrkor för Washington Post att terroristerna tappat stridsmoralen.

– Vi avlyssnar deras kommunikationsapparater. Deras ledare vädjar till dem att kämpa, men de svarar att slaget är förlorat. De vägra att lyda och flyr, säger generallöjtnant Abdul-Ghani al-Assadi till tidningen.

– De slåss inte. De skickar bara fram bilbomber och flyr sedan. Och när vi omringar dem ger de antingen upp eller smälter in bland civila.

Annons
X

Enligt den syriska nyhetsbyrån Sana har regeringsarmén och en regimtrogen milis intagit en höjd med utsikt över staden. SOHR rapporterar att striderna har nått Palmyras ruiner, som härstammar från romarriket. Framryckningen uppges få understöd av ryskt bombflyg.

Palmyra har kontrollerats av IS sedan i maj i fjol. Gruppen har sedan dess förstört flera historiskt viktiga tempel och gravar.

Nyligen dödades en av IS viktigaste befälhavare, ”Omar tjetjenen”

dn.se

”Vi slutar inte med Palmyra – vi ska nå Raqqa och förgöra dem överallt”

tass.ru

Ryska insatserna viktiga för syriska truppernas framgångar

washingtonpost.com

Palmyra

sv.wikipedia.org
Annons

Syriska trupper i utkanten av Palmyra på torsdagen.

Foto: Reuters SANA Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X