X
Annons
X
Världen
Analys

Bitte Hammargren: IS offensiv leder till nya allianser

När det brinner i Mellanöstern och eldhärdarna sprider sig saknas brandsläckare och effektiva brandkårer. I stället uppstår nya taktiska allianser mot jihadisterna i Islamiska staten, IS – men också en monumental osäkerhet inför framtiden.

**Min fiendes fiende är min vän. **Den gamla sanningen gäller i de flesta krishärdar och har genom historien förklarat taktiska allianser som sett ut att trotsa all logik. På 1980-talet stödde Reaganadministrationen gudskrigare i Afghanistan, för att dessa sågs som ett mindre ont än sovjetockupanterna. Reagans USA gav också stöd till Iraks diktator Saddam Hussein, sedan denne inlett ett anfallskrig mot den islamiska republiken Iran.

En ny våg av taktiska allianser har satt fart efter salafist-jihadisterna segermarscher i Syrien och Irak, under ledning av den man som har täcknamnet Abu Bakr al-Baghdadi och som nu har utropat sig till "kalif Ibrahim" för Islamiska staten (IS), tidigare kallade Isis. Han påstår sig vara ättling till profeten Muhammeds släkt. Det ökar oron bland monarkierna på Arabiska halvön, där inget av kungahusen kan ståta med sådan bördsstolthet (till skillnad från monarkerna i Marocko och Jordanien).

Annons
X
Annons
X
Annons
X