Annons
X
Annons
X

Irritation på Kastrup: "Detta är helt koko"

Den första riktiga pendlingsdagen med id-kontroller på Kastrup förlöpte lugnt. Fast på sikt är systemet inte hållbart, menade pendlarna som SvD mötte på Kastrup.

Id-kontrollerna
När Sverige-tåget kommer in på perrongen på Kastrup springer passagerarna till nästa spår för att hinna med tåget.

När Sverige-tåget kommer in på perrongen på Kastrup springer passagerarna till nästa spår för att hinna med tåget. Foto: Lars Dareberg

KÖPENHAMN. Det händer från en sekund från en annan. Kockan är 16.36 på måndagen när det plötsligt kommer ett hundratal personer rusande genom terminal 3 på Kastrup flygplats. Öresundståget från Köpenhamns centrum rullade precis in på terminal 2. Nu har pendlarna exakt tio minuter på sig att byta perrong, gå igenom id-kontrollen nedanför rullbandet och stiga på samma tåg som nu backat in på perrong 1.

– Detta är helt koko, säger danske Christian Foldager, som varje dag pendlar från hemmet i Tygelsjö till jobbet som trading analyst i Valby i utkanten av Köpenhamn.

– Många byten blir det. Och hittills har det väl fungerat bra, förutom när ett tåg gick sönder. Då tog det två timmar att komma hem.

Annons
X

Öresundspendlarna är ett luttrat släkte som är vant vid tågkaos, men diskussionen inför att id-kontrollerna infördes förra måndagen har skapat irritation. Många fruktade gårdagen då alla vardagspendlare var tillbaka efter helgerna. Ändå är det inte ens i rusningstid någon lång väntetid vid de många slussarna där vakter i gula västar fotograferar av pass och id-kort.

Trots det kommer Farten Hadi genom kontrollerna med en irriterad min. För henne är det strunt samma att själva kontrollerna verkar fungera. I stället är det anslutningarna vidare, både i Danmark och Sverige, som har blivit svårare att parera.

– Det brukar ta en och en halv timme, nu tar det två och en halv. Det är alldeles för lång restid, säger hon innan hon tränger sig på tåget tillsammans med pendlare och andra långresenärer.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Familjen Rodriguez-Karlsson missade sitt tåg på grund av id-kontrolelrna. Foto: Lars Dareberg

  Några timmar tidigare anlände familjen Rodriguez-Karlsson till Kastrup flygplats, efter flera veckors semester i Spanien. Väl på Kastrup väntade en slutlig tågresa hem till Varberg, men id-kontrollen gjorde att de fick se tåget rulla iväg framför näsan på dem. Det innebar en timmes extra väntetid tillsammans med barnen Erika, 4 år, och Sofia, 6 år.

  – För oss är Kastrup den bästa flygplatsen, här finns ett större utbud av resor och därigenom också bättre priser. Men med sådan här stök kommer vi nog att börja använda Landvetter i stället, säger Henrik Karlsson, som tillsammans med sin spanska hustru reser till Spanien några gånger om året.

  Enligt honom är id-kontrollerna och den hårdare asylpolitiken något som väcker förvåning helt nere Spanien.

  – Det ger Sverige dåligt rykte utomlands. Det är en främlingsfientlig politik som är alldeles för förhastad och drastisk. Nu skjuter man bara problemet framför sig ner i Europa, säger han.

  Och med kontrollerna på Kastrup har de illegala vägarna över Sundet blivit allt mer intressanta. Lördag natt grep polisen två män som tog sig över från Helsingör till Helsingborg i en gummibåt. En av dem saknade id-handlingar och den andre misstänks för försök till människosmuggling.

  Svenska Petra Möller har pendlat i två år. ”Det kan väl inte vara meningen att man ska sabba hela Öresundsregionen”, säger hon. Foto: Lars Dareberg

  I söndags omhändertog dansk polis fem personer som gick på motorvägen på väg in i Öresundsbrotunneln på den danska sidan. På kvällen anhölls även en svensk taxichaufför efter att han transporterat en asylsökande utan id-handlingar från Danmark till Sverige.

  I helgen kunde den danska tidningen Politiken också berätta att migrationsminister Morgan Johansson nu lägger ytterligare press på Danmark för att skärpa gränskontrollen mot Tyskland för att bromsa för asylsökande till Sverige. Det skulle i så fall kunna få betydelse för hur länge Sverige vill upprätthålla gränskontrollerna över Öresund, enligt tidningen.

  Nere på perrongen på Kastrup tror inte Petra Möller som varje dag pendlar till Österbro, att man kan hålla fast vid gränskontrollerna i mer än en månad.

  – Det kan väl inte vara meningen att man ska sabba hela Öresundsregionen, säger hon.

  Annons
  Annons
  X

  När Sverige-tåget kommer in på perrongen på Kastrup springer passagerarna till nästa spår för att hinna med tåget.

  Foto: Lars Dareberg Bild 1 av 3

  Familjen Rodriguez-Karlsson missade sitt tåg på grund av id-kontrolelrna.

  Foto: Lars Dareberg Bild 2 av 3

  Svenska Petra Möller har pendlat i två år. ”Det kan väl inte vara meningen att man ska sabba hela Öresundsregionen”, säger hon.

  Foto: Lars Dareberg Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X