Annons

Irlands klara nej blottar företroendekris

BAKSLAG FÖR EU. Irländarna sade nej till EU:s Lissabonfördrag. Formellt innebär det att fördraget har förkastats. Men allt tyder på att EU-länderna kommer fortsätta processen med att ratificera fördraget. På Irland kommer resultatet att ge en politisk baksmälla som håller i sig länge.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL Irlands klara nej till Lissabon-fördraget ställer det politiska ledarskapet i EU inför ett stort bryderi. På nytt blottas att EU-samarbetet fortfarande lider av en allvarlig politisk förtroendekris. Hur de högsta politiska ledarna vill försöka trassla sig ur de omedelbara svårigheter som nu uppstår blir huvudfrågan på nästa veckas EU-toppmöte i‑Bryssel. Det mesta talar för att de så långt som möjligt följer den gängse linjen för EU:s interna krishantering, ”business as usual”.

Strikt formellt borde utgången av folkomröstningen innebära att detta fördrag nu förkastats och läggs i papperskorgen. Politiskt borde EU-ledarna på nytt ta en tankepaus och begrunda det mycket kritiska läget när allmänhetens förståelse sviktar. Så skedde när folkomröstningarna i‑Frankrike och i Nederländerna 2005 underkände förslaget till EU-konstitution. Nu har även den förenklade, lätta versionen av konstitutionen havererat.

Annons
Annons
Annons