Annons
X
Annons
X

Irland satsar 90 miljoner på sina ”spökhus”

Nästa år blir återigen tufft för irländarna som fortsätter att kämpa mot den ekonomiska krisen. I 2013 års budget väntar såväl skattehöjningar som ytterligare nedskärningar i välfärden. Men det värsta är ändå över enligt Irlands finansminister Michael Noonan.

[object Object]
Hus i norra Dublin. Foto: REUTERS/SCANPIX

Det är den sjätte åtstramningsbudgeten på raken som det irländska folket nu får hacka i sig. Ända sedan krisen nådde den gröna ön för fyra år sedan och landet till sist tvingades söka stödlån 2010, har neddragningsrundorna varit ständigt återkommande. Ändå anses Irland vara framgångssagan bland EU:s problemländer, och koalitionsregeringen bestående av högerpartiet Fine Gael och arbetarpartiet Labour möts av lika mycket beröm i Bryssel som de får kritik av de som drabbats på hemmaplan.

2013 års budget innehåller nedskärningar och skattehöjningar till ett värde av 3,5 miljarder euro eller över 30 miljarder kronor. De största förändringarna är:

• Barnbidraget sänks med 10 euro

Annons
X

• Sociala egenavgifter höjs med i genomsnitt 264 euro per år

• Fordonsskatten höjs med 15 procent

• Arbetslöshetsersättningen förkortas från 12 månader till nio

• En fastighetsskatt på 0,18 procent införs på alla fastigheter upp till ett värde av en miljon euro. På värdet som överstiger den summan är avgiften 0,25 procent. För en villa värderad till fem miljoner kronor blir avgiften 9000 kronor årligen.

• Föräldraersättningen räknas som inkomst och beskattas

• Universitetsavgiften höjs med 250 euro per student och år

• Skatten på alkohol och tobak höjs med en euro per flaska vin. Öl, cider och cigaretter får en prishöjning på 10 procent

Dessutom genomförs ytterligare nedskärningar i förmåner för hushållen till ett värde av 61 miljoner euro.

– Så småningom kommer framtida generationer vara stolta över att vi, som folk, klarade att stå upp mot den här krisen, sade ministern för reformer och offentliga utgifter, Brendan Howlin, när budgeten presenterades.

Neddragningarna är ändå 300 miljoner euro lägre än regeringen ursprungligen planerat, eftersom oron var stor för att det skulle slå för hårt mot det sociala skyddsnätet.

De irländska tidningarna var på torsdagen fulla med rubriker om att budgeten blir kännbar för alla och att knappast någon vuxen människa klarar sig undan. Arbetslösheten i Irland är idag nära 15 procent och den officiella prognosen är att ekonomin kommer att växa med 0,9 procent i år. Enligt finansminister Noonan ligger det värsta nu bakom irländarna.

– Vi har klarat och ibland överträffat de mål EU och IMF satt upp. Vi har implementerat 160 krav och är beslutna om att lämna stödprogrammet i slutet av 2013, sade Michael Noonan i sitt 45 minuter långa tal till parlamentet och vågade sig på en förhoppning om att detta skulle vara hans sista stora åtstramningsbudget.

I ett försök att visa att det inte bara är folket som drabbas beslutades det om att utgifterna för parlamentets båda kamrar ska sänkas med 10 procent. Dessutom ska parlamentarikerna inte längre kunna få ersättning för utgifter de inte har kvitton på.

En positiv nyhet kom i alla fall mitt i allt mörker. Regeringen satsar 10 miljoner euro, nära 90 miljoner kronor, på de så kallade spökfastigheterna
Ghost estates, som blivit till en symbol för krisen. Skrytbyggen som avstannade när fastighetsbubblan sprack och som sedan dess stått tomma eller halvfärdiga. Nu ska många färdigställas och göras om till bostäder för familjer i bostadskö. Frågan är hur stor den ljusglimten egentligen är, 90 miljoner kronor lär inte räcka långt. Men i det här läget kanske man får vara glad för det lilla.

Annons
Annons
X

Hus i norra Dublin.

Foto: REUTERS/SCANPIX Bild 1 av 2

Hus i norra Dublin.

Foto: REUTERS/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X