Annons
X
Annons
X

Iranskfödd vd ny chef för smarta elnät

Som barn i Iran drömde Maria Khorsand om att bli psykolog. Så blev det inte. I stället blev hon en av Sveriges mest framgångsrika affärskvinnor – aktuell som nyutnämnd ordförande för regeringens samordningsråd för smarta elnät.

Maria Khorsand, nytillsatt ordförande för regeringens samordningsråd för smarta elnät.
Maria Khorsand, nytillsatt ordförande för regeringens samordningsråd för smarta elnät. Foto: SCIENCE PARTNER

Bara femton år gammal sattes Maria Khorsand ensam på ett flygplan från Iran, på väg till ett internat i ett främmande land med ett språk hon inte förstod. Föräldrarna, båda egna företagare i norra Iran, var måna om att barnen skulle bli självständiga och skickade döttrarna en efter en till USA.

Det tog inte lång tid innan Maria Kohrsand övervann språkbarriären. Några år senare hade hon, nu mer road av teknik än psykologi, skaffat sig en master i datavetenskap. Examen ledde så småningom till en anställning på ett dataföretag, där hon också träffade den svenska man som hon senare skulle gifta sig med.

Jag kommer alltid vara både iransk, amerikansk och svensk och kvinna. Och jag vill vara alla de sakerna och ser det som en fördel.
Maria Khorsand

Annons
X

Till Sverige kom Maria Khorsand 1987, som en konsekvens av att makens pappa blivit sjuk. Än en gång ställdes Maria Khorsand inför utmaningen att tränga in i en ny kultur och lära sig ett nytt språk – och även den här gången gick det galant.

Som datavetare med ett intresse för att arbeta internationellt, sökte sig Maria Khorsand till Ericsson. Här blev karriären både snabb och lång. Chefsposterna avlöste varandra, med en avslutning som vd på Ericsson Technology Licensing. Men efter 18 år på telekomjätten var det dags att gå vidare – först som försäljningschef på OMX, sedan som vd för Dell Sverige.

I dag har 40 år passerat sedan Maria Khorsand klev av flygplanet i Los Angeles. Föräldrarnas mål, att få henne att bli självständig, måste sägas ha uppnåtts med råge. Maria Khorsand, i dag vd på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, räknas som en av de mest framstående kvinnorna i svenskt näringsliv – och en av de få som har utomnordisk bakgrund.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag kommer alltid vara både iransk, amerikansk och svensk och kvinna. Och jag vill vara alla de sakerna och ser det som en fördel., sade Maria Khorsand i en intervju med SvD Näringsliv apropå bristen på utomnordisk representation i företagsledningen i de statliga bolagen.

  Läs tidigare miniporträtt:

  Yvon Choinard - Alpinisten som fortsätter klättra

  Annons

  Maria Khorsand, nytillsatt ordförande för regeringens samordningsråd för smarta elnät.

  Foto: SCIENCE PARTNER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X